Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Σχόλια

▼ Σελίδα 1► Σελίδα 2► Σελίδα 3

128 comments:

  1. Καλο φθινοπωρο ρε σαββα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να'σαι καλά φίλε Γιάννη, ευχαριστώ, την καλημέρα μου και εύχομαι να δροσίσει γρήγορα.

      Delete
  2. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες...
    ΔΕΝ είμαι πεζοπόρος αλλά ποδηλάτης βουνού..(όχι φαντεζί κολάν....μπρρρρρ)
    Παρόλα αυτά μου φάνηκαν πολυ χρήσιμα τα λεγόμενά σου,καθώς προσπαθώ να εντάξω και τη σύζυγο στις χαρές του βουνού,εστώ και περπατώντας....

    ReplyDelete
  3. Σαββα γεια σου.
    Επειδη στα lasportiva μου μετα απο καμμια τετρακοσαρια χιλιομετρα στο χωμα η vibram σολλα ελιωσε και επειδη βλεπω πολλα μαγαζια που υποστηριζουν οτι αλλαζουν τις συγκεκριμενες σολλες με αριστα αποτελεσματα αντι 40-50 ευρω εχεις αποψη για το θεμα? η τελος παντων ποια ειναι η γνωμη σου?
    Νασαι καλα γιαννης.

    ReplyDelete
  4. Γιάννη, 1000 συγγνώμη φίλε, άγνωστο πως, δεν είχα πάρει ειδοποίηση για το σχόλιο σου και το είδα τυχαία τώρα.

    Έχω να αλλάξω σόλες πάνω από 6-7 χρόνια. "Τελευταία" απλά αλλάζω παπούτσια αντί σόλες, γιατί έτσι τυχαίνει από διάφορους παράγοντες, κυρίως γιατί πλέον χρησιμοποιώ συνήθως συνθετικά και δεν εμπιστεύομαι τη δουλειά συντήρησης που θα γίνει σε αυτής της κατηγορίας τα παπούτσια. Στα δερμάτινα, και μάλιστα τα "ραφτά" στη σόλα, είναι μια τελείως άλλη ιστορία.

    Όλες τις αλλαγές τις έκανα σε δερμάτινα, σε καταστήματα εξωτερικού όταν ήμουν "έξω", όπου εμπιστευόμουν τα υλικά τα μηχανήματα αλλά και αυτούς που έκαναν τη δουλειά. Έτσι, στο θέμα αυτό δεν είμαι καλή "τρέχουσα" πηγή.

    Aν θυμάμαι καλά, έχεις δερμάτινα Laspοrtiva (top εταιρία, τα πρώτα μου σαν έφηβος ήταν τέτοια), που μάλλον θα κρατήσουν για άλλο τόσο. Στα δερμάτινα, υπόψη, σημασία έχει επίσης να τα βαξάρεις (ή να τα "λαδώνεις", ανάλογα το δέρμα) πότε-πότε ανάλογα την ταλαιπωρία της σαιζόν.

    ReplyDelete
  5. Γεια σου Σαββα.
    Χτες πηγαινοντας για να ξαποστασουμε στο μεσιανο νερο στο κιοσκι ανακαλυψαμε οτι κιοσκι δεν υπαρχει πια και υπαρχουν μονο τα συντριμια πεσμενα παραδιπλα.Εχεις καμμια ενημερωση?Τυχαιο γεγονος λογω βαρους χιονιου η ανθρωπινη παρεμβαση?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Γιάννη,
      δεν έχω ιδέα. Αυτό το ΣΚ δεν ανέβηκα κεντρική/ανατολική Πάρνηθα, λόγω ακατάλληλης ώρας αναχώρησης, και έτσι δεν ήρθα σε επαφή με τον κόσμο στα καταφύγια.

      Πάντως, από εκεί είναι σημείο διέλευσης και "γενικού" πεζοπορικού πληθυσμού. Κρίμα, το κιόσκι αυτό, λόγω θέσης, ήταν ένα κόσμημα. Ελπίζω το Δασαρχείο να επιληφθεί.

      Delete
    2. Παρεμπιπτόντως, η διαδρομή από Μεσιανό χρειαζόταν γκέτες; Πόσο χιόνι είχε;

      Delete
  6. Στο δρομο ανεβαινοντας απο θρακομακεδονες για μεσιανο νερο βυθιζοσουν 15 ποντους ενω σε σημεια που υπηρχαν παλια πατηματα το βαθος ηταν 25-30 ποντους.Στο μονοπατι για μεσιανο που ηταν απατητο και οδηγουσε φιλος με εμπειρια αρκετων δεκαετιων στην παρνηθα βρεθηκαμε αρκετες φορες χωμενοι πανω απο το γονατο.Ολα αυτα κυριακη πρωι αν και το σαββατο οπως φαινοταν η παρνηθα απο κατω το χιονι ηταν πολυ περισοτερο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πάρνηθα. Αυτό που λέμε πάντα, τόσο κοντά στη μεγάλη πόλη όμως τόσο μεγάλο αλπικό σχολείο.

      Delete
  7. Savva kalispera. Ksereis an apo palioxori einai anoixto to monopati gia panw?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Καπετάνιε,
      εννοείς από την πηγή στο Παλιοχώρι-Σκίπιζα. Το μισό απλά δεν υπάρχει και το άλλο μισό απαιτεί... γυμναστικές επιδείξεις. Όμως έχει πυκνή σηματοδότηση.
      Φτάνοντας ψηλά στο δασωμένο, μετά, είναι οκ.

      Delete
    2. Vasika skeftomaste kati apo ag triada meta edasa mola alla den kserw tin katastasi. Pws to vlepeis?

      Delete
    3. Αν δεν πας από Παλιοχώρι, μένει η άσφαλτος από Πλατάνα (παίδεμα) ή από Αγ.Τριάδα για να πιάσεις το δρόμο του Ναυτικού.

      Το δεύτερο είναι σύντομο αλλά θα έχει πολύ κοτρώνα ίσως και να έχει εξαφανιστεί, δεν ξέρω πως είναι. Πάντως το όμοιο από Μαυροβούνι-Ναυτικό, είναι χάλια μεν αλλά έχει κούκους γιατί είναι πολυσύχναστο.

      Delete
  8. Καλησπερα φιλε! Εχουμε μπερδευτει με ενα θεμα, εχουμε ακουσει για μια πορεια που καταληγει Αυλωνα (το ψαχνουμε για το αλλο σαββατοκυριακο). Ξερεις ποια ειναι αυτη; και αν ναι ποσα χιλιομετρα ειναι;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αυλώνα ε; Καλημέρα!
      Πας είτε από δυτικά Καραβόλας-Λοιμικό είτε από ανατολικά Όρνιου-Λοιμικό, με διάφορες παραλλαγές. Μετά τη φωτιά προτιμούν όλο και περισσότερο το δεύτερο.

      Είναι μια από τις όμορφες μεγάλες διασχίσεις. Η απόσταση είναι ανάλογα από που θα ξεκινήσετε, η κλασσική από Αγ.Τριάδα είναι χοντρικά 22χλμ. Εύκολο έδαφος, και από την παράκαμψη των κορυφών κυρίως κατηφορικό, αλλά σίγουρα είναι απόσταση για εξασκημένους. Υπολόγισε γύρω στα 3,5χλμ/ώρα.

      Delete
    2. Τελεια! Λεμε να παμε σε καποιο καταφυγιο και να ξεκινησουμε το αλλο πρωι. Ειμαστε καλοι στην πεζοπορια αλλα οχι σχετικοι με τα βουνα, θελει οπωσδηποτε ορειβατικα παπουτσια; Επισης μηπως υπαρχει καποιο δρομολογιο σε χαρτη; θελω να πω οχι gps.
      Σε ευχαριστω!

      Delete
    3. Λοιπόν, θα κάνουμε ως εξής. Η απόσταση είναι μεγάλη για να περιγραφεί εδώ ή αποτυπωθεί σε φωτο. Για αυτό, μέχρι την Τρίτη περίπου, με την ευκαιρία θα ανεβάσω σχετικό άρθρο με τη διαδρομή.

      Το είδος παπουτσιών είναι πάντα προσωπικό θέμα, για λόγους ατυχημάτων, ανατομικούς, και άλλους. Με καλό καιρό, εγώ θα την έκανα με καλά αθλητικά παπούτσια πεζοπορίας. Η απόσταση είναι μεγάλη, με έδαφος που δεν επιβάλει να φοράς οπωσδήποτε ορειβατικά.

      Delete
    4. χθεσινο...Μον παρνες-καταρα-μολα-λοιμικο-αγ.νικολαος-αυλωνα 24km 5.45χωρις τις στασεις

      Delete
    5. Ανέστη, αναρτήθηκε η από ανατολικά παραλλαγή της κλασσικής διάσχισης Διάσχιση Πάρνηθα - Αυλώνα

      Delete
    6. Γιάννη, από Μον Παρνές-Κατάρα μεσολαβεί η Γούρνα. Μαραθωνοδρόμος έχεις γίνει. (χαχα)

      Για συνεισέφερε πληροφορίες, πως πήγες τελεφερίκ, πως έφυγες από Αυλώνα;

      Delete
    7. ΑΝΕΣΤΗΣ01 March, 2016 20:39

      Ευχαριστω φιλε μου. Παω στο αρθρο για μελετη!

      Delete
  9. αφησαμε ενα αμαξι στο σσ μενιδιου και με το αλλο στο τελεφερικ.Ανεβηκαμε με το τελεφερικ απο κει γουρνα (δεν ηξερα οτι τη λενε ετσι) καταρα μολα αγιος γεωργιος και διαλειμα.Ο συνοδοιπορος μου ειχε αρκετα χρονια να κανει τη διαδρομη αυτη και γιαυτο δυο μπερδεματα.Πρωτα μετα τον αη γιωργη για λοιμικο πρεπει να ακολουθησουμε ταμπελα δεξια σαλονικη και οχι το εμφανες ευθεια που βγαζει πυργο λοιμικου (λυθηκε ευκολα με τη χρηση χαρτη)
    Συνεχεια σε μονοπατι με απειρα σημαδια και αγιος νικολαος οπου σταση για φαγητο.
    Απο εκει αρχιζει το μπερδεμα συνεχιζουμε εμφανη χωματοδρομο και δεν γυριζουμε πισω να βρουμε το μονοπατι και στο επομενο τριστρατο ο χαρτης λεει δεζια.Απο κει φουλ αναβαση διπλα απο πυλωνες δεη φουλ καταβαση (ο αυλωνας φενεται απο κατω μας αλλα καταβαση ααπο κει αδυνατη.Επιστροφη στο τριστρατο συνεχεια αριστερα αντι δεξια και 500 μετρα παρακατω βρισκουμε ξανα το τελος του μονοπατιου που βγαινει στην ασφαλτο για αυλωνα.Μετα απο την εξτρα γυμναστικη των 5ΚΜ και τουλαχιστον μιαμισης ωρας με βαρβατη υψομετρικη ακολουθησαμε την ασφαλτο και φτασαμε αυλωνα.Πεντε κατι το εισητηριο του τραινου για μενιδι απο εκει με το αυτοκινητο που ειχαμε αφησει τελεφερικ και μια ωραια βολτα 29ΚΜ και 7 ωρης πορειας εφτασε στο τελος της.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πολύ παίδεμα φίλε Γιάννη. Δηλαδή από λάθος ανεβήκατε όλο το Μεγάλο Αρμένι και κατηφορίσατε από πίσω, όπου τελειώνει ο δρόμος ("τσίζας!" που λέει μια συνορειβάτισα). Ο χάρτης έχει εκεί ένα μονοπάτι σαν συνέχεια αλλά μάλλον θα είναι κλειστό.

      Υπόψη, χάρτης και πυξίδα πάνε μαζί (την οποία, σε μονοήμερες, μπορεί να υποκαθιστά ένα smartphone με κατάλληλο free app). Θα βάλω και τέτοιο free app στα "Χρήσιμα".
      Τελικά, έψαξες το θέμα smartphone-gps που σου είχα πει παλιότερα;

      Delete
  10. Καλα το εντοπισες Σαββα,ανεβοκατεβηκαμε το μεγαλο αρμενι αλλα το διακεκομενο μονοπατι που δειχνει ο χαρτης δεν μπορουσαμε να το προσδιορισουμε καν,και μετα απο οπτικη εκτιμηση προτιμησαμε την κουραστικη αλλα σιγουρη επιστροφη.Για το smartphone δεν εχω κανει κατι αφου το τηλ. που εχω εχει μονο A-GPS

    ReplyDelete
  11. Και επειδη καποια πραγματα πρεπει να λεγονται η ζηρεια χθες ηταν υπεροχη.Ενα μεγαλο ευχαριστω στον σαββα για τη βοηθεια του που χωρις αυτη η αναβαση μαλλον θα ακυρωνοταν.
    THANK YOU MASTER!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε ευχαριστώ Γιάννη.
      Αλλά σαφώς και υπερβάλλεις, απλά έδωσα μια γνώμη :)
      Τελικά, ήταν απλή πεζοπορική ή χρησιμοποιήσατε πιολέ; Ήταν με εκκίνηση και κατάληξη στο χιονοδρομικό, ή κάπου τη μοιράσατε με χρήση πούλμαν;

      Αργώ στις απαντήσεις γιατί είμαι "κληνήρης" μετά από 2πλο ατύχημα με έντομα(!) και σημαντική θλάση στη γάμπα, ίσως γράψω και σχετικό άρθρο με την όλη εμπειρία για να περάσει η ώρα.

      Delete
    2. Τα κραμπον και τα πιολε που κουβαλαγαμε οοι στην πλατη δεν χρειαστικαν.Ξεκινησαμε απο τη διχαλα που αριστερα συνεχιζει για χιονοδρομικο στο υψος του καταφ. α.Η αναβαση ξεκινησε ακριβως πισω απο μαντρι κοντρα μεχρι τη ραχη και βγηκαμε 300μ.απο τον χωματοδρομο που συνανταμε.Απο κει afterburner κοντρα ολο ευθεια και κορφη.
      Η καταβαση εγινε απο την κλασσικη διαδρομη που απο τα 1900και κατω το χιονι ηταν σουπα με βουτιες που οι καλες ηταν 80cm περασμα απο το καταφυγιο β και τερματισμος μετα απο σκαρτες 6ωρες.

      Delete
    3. Αυτό το "κακό" έχει η Ζήρεια, όλες οι τυπικές διαδρομές για πάνω είναι σερί ανάβαση περί τα 900μ. Ο Όλυμπος, με καλό καιρό και διανυκτέρευση, θα σου φανεί παιχνιδάκι.
      Πάντα καλές αναβάσεις Γιάννη.

      Delete
    4. Νασαι καλα ρε Σαββα και ευχωμαι γρηγορα να αρχισεις να ξανααπολαμβανεις τα πραγματα που αγαπας.

      Delete
  12. Δημήτριος08 May, 2016 19:49

    Να ρωτήσω, μήπως υπάρχει κάποια περίπτωση να βάλεις για τη Χούνη τίποτα τώρα κοντά; και κάτι ακόμα πόση ώρα είναι το ανέβασμα;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κοίτα σύμπτωση, σήμερα κάναμε και Χούνη.
      Η Χούνη, η κλασσική από είσοδο μέχρι Μπάφι, παραδοσιακά εδώ και πολλές πολλές 10ετίες αναφέρεται ως "1,5 ώρα ανάβαση", χωρίς τις στάσεις. Δεν ξέρω πως επικράτησε να λέγεται, αλλά αφορά μόνο τους πολύ γυμνασμένους, που να είναι "σε φόρμα", και να βιάζονται για κάποιο έπαθλο ας πούμε (χαχα). Επιπλέον στις μέρες μας το μονοπάτι είναι σε κακό χάλι (είχα την τύχη να το προλάβω "στις καλές του").

      Η Χούνη, λοιπόν, για ένα μέσο πεζοπόρο (που είναι αυτός που μας ενδιαφέρει) χωρίς τις στάσεις, και χωρίς δύσκολες θερμοκρασίες στο φαράγγι, στην κλασσική από είσοδο μέχρι Μπάφι είναι 2ω15λ. Τουλάχιστον. Αυτό τον χρόνο θα δώσω στην καταγραφή που θα ανεβάσω κάπου μέσα στην εβδομάδα, και μάλιστα κάτι μου λέει οτι θα υπάρξουν ενστάσεις για αναθεώρηση του χρόνου προς τα πάνω. Είναι από τις διαδρομές που έχω έτοιμες και είναι καιρός να αρχίσω να τις ανεβάζω.

      Delete
    2. Αποστόλης Σύστημα Ηλ09 May, 2016 17:23

      παιδιά εμείς με τους προσκόπους δυό φορές κατέβασμα τη Χούνη από καταφύγιο την κάναμε εκεί γύρω στις 2 κ 15 εκτός τίς στάσεις άρα η ανάβαση μπορεί να είναι περισσότερο.

      Delete
  13. Ωραίο μπλόγκ. Σε διαβάζω από καιρό.
    Σκεφτόμαστε να κάνουμε με ποδήλατο την Γκούρα και ψάχνουμε πληροφορίες για τα προβλήματα που θα έχουμε στο μονοπάτι. Ποιά είναι η γνώμη σου;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε ευχαριστώ Μπάμπη.
      Γκούρα με ποδήλατα; Ιεροσυλία! Για ποιο μονοπάτι λες;

      Τυπικά, με ποδήλατα από δρόμο γίνεται η κυκλική μέσω Κλημέντι, ευτυχώς ο δρόμος παρακάμπτει την πηγή. Σε κάποιο σημείο από το μονοπάτι 22 μπορεί κάποιος να επισκεφθεί την πηγή απέναντι, ή και να συνεχίσει το μονοπάτι μετά από αυτήν για τον άλλο δρόμο προς διάσελο Πάνα.

      Delete
    2. Βασικά δεν βγάζουμε άκρη. Ποιό είναι το περίφημο μονοπάτι που λένε; Αυτό που ακολουθεί το ρέμα. Σωστά;

      Delete
    3. Σωστά. Εννοείς το νότιο, το παλιό από Γκούρα μέχρι Καλόγερο, εκεί υπάρχει και ένα παράλληλο που ακολουθεί αγωγό. Σαν κλίσεις και επιφάνεια τυπικά είναι μια χαρά, κυρίως χώμα. Όμως μιλάμε για το κέντρο της καμμένης περιοχής, και το ερώτημα είναι τα νεροφαγώματα τα ξύλα και οι θάμνοι. Ουδείς μπορεί να εγγυηθεί σε κάποιον αν η πληροφορία που δίνει θα είναι ακόμη σωστή. Σε αυτή την περιοχή καραδοκούν μεγάλες ταλαιπωρίες από λάθη, ή την κατάσταση σε μονοπάτια, ή και δρόμων ανάλογα την εποχή.

      Γενικώς τα μονοπάτια της πηγής είναι πέντε, αλλά αν θες τη γνώμη μου πάρτε το δρόμο από διάσελο Πανός, και μετά κατηφορίστε το μονοπάτι για την πηγή.
      Από την πηγή :
      - ή γυρίστε πίσω, και έτσι θα έχετε κάνει μια απλή αλλά ωραιότατη βόλτα με τα ποδήλατα.
      - ή πηγαίνετε νότια το μονοπάτι του αγωγού. Που θα το δείτε γιατί πάει σχετικά ευθεία και έχει καπάκια κάθε τόσο (ενώ το άλλο που εννοείς, το κλασικό νότιο μονοπάτι, είναι χάλια πλέον). Αν του αγωγού βγαίνει ακόμη υποφερτά μέχρι κάτω προς Καλόγερο και στο δρόμο για την Μποντιά συνεχίστε, αλλιώς γυρίστε πίσω.
      - ή κοιτάξτε αν είναι οκ το μονοπάτι από την πηγή προς τα δυτικά, που περνάει το ρέμα και συναντά τον άλλο δρόμο. Είναι ο δρόμος Κλημέντι-Βούντημα, όπου θα πάτε νότια για επιστροφή μέσω Μποντιάς.

      Οι αποστάσεις των κυκλικών είναι όλο και μεγαλύτερες με τη σειρά που τις είπα.
      Εννοείται οτι σε αυτή την περιοχή, ακόμη και αν μείνετε μόνο επάνω σε δρόμους, δεν πάτε πουθενά χωρίς χάρτη ή gps.
      Τα κινητά πιάνουν μόνο σε κάποιες "εξωτερικές" στροφές δρόμων.

      Delete
  14. Για το φρουριο της Φυλης οποτε μπορεσεις βαλε κατι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Οι διαδρομές που αφορούν το φρούριο είναι τρείς, με πιο γνωστή αυτή που καθάρισαν και σηματοδότησαν, και τη συντηρούν, από Φυλή-Φρούριο. Το πρόβλημα είναι οτι πρέπει κάποιος να σε αφήσει στο φρούριο, αν πρόκειται να κάνεις κατάβαση, ή να σε πάρει από εκεί αν ανέβεις, εκτός και την κάνεις πήγαινε έλα κυκλική. Το ανέβα μόνο ή κατέβα είναι θέμα λοιπόν, ενώ το πηγαινέλα το βαριέμαι και είναι για χειμώνα. Για αυτό και το καθυστερώ. Θα δούμε, από καιρό ψήνω γνωστούς που δεν περπατάνε να έρθουν να μας πάρουν, με μπόνους να κάτσουμε μετά κάτω στις ταβέρνες να φάμε και να πιούμε -χαχαα

      Delete
  15. πολυγραφοτατε καλησπερα.Πολη κατατοπιστικη η καλυψη των μονοπατιων της παρνηθας το δε αρθρο για τις ωρες πορειας για μενα ειναι απαιχτο,και απο οτι βλεπω το blog το επισκεπτονται καμια διακοσαρια ανθρωποι τη μερα.
    Σ ευχαριστουμε και νασαι καλα για τη γνωση που μας προσφερεις .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να'σαι καλά φίλε Γιάννη! Είναι μεράκι για το αγαπημένο βουνό, και αφού το'να φέρνει τ'άλλο, γράφω και άρθρα τεχνικού ενδιαφέροντος.
      Δεν υπάρχουν τέτοιες επισκεψιμότητες στα απλά ορειβατικά blog. Το "ρολόι" της google δείχνει θέαση σελίδων, άρα διαφορετικοί επισκέπτες μπορεί να είναι οι μισοί, ή το ένα τρίτο, αλλά δεν είναι τόσο σημαντικό θέμα αυτό. Το έχω εκεί να νιώθω ότι όλο και κάποιος ενδιαφέρεται για όλα αυτά. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

      Delete
  16. Καλησπέρα! Για να ανέβουμε με τα πόδια στην Πάρνηθα τι προτείνεις γενικά;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Νικόλα. Εξαρτάται τι πεζοπορικές δυνατότητες έχετε.
      Πάντως για να ανεβείτε με τα πόδια, λόγω εποχής μην ξεκινήσετε από τους πρόποδες μετά τις 8.00-8.30. Κατ'άτομο ας έχετε κανα λίτρο νερό, τουλάχιστον, και βάλτε πλώρη για κάπου με νερό, πχ προς τα καταφύγια ή τις πηγές.
      Υπόψη, στο βουνό ακόμη και τον Αύγουστο έχουμε μαζί κάποια ομπρέλα ή ελαφρύ αδιάβροχο, ετσι για να βρίσκεται.

      Όσον αφορά διαδρομές ανάβασης και πρώτης επαφής με την Πάρνηθα, πάλι η εποχή παίζει ρόλο, εγώ θα πρότεινα τη Χούνη που είναι από τις σύντομες, προσοχή όμως αν έχει άπνοια το καλοκαίρι, και η οποία δίνει διακλαδώσεις προς διάφορους προορισμούς. Προς Μπάφι, ή Φλαμπούρι, ή Σκίπιζα, υποθέτωντας ότι για το ανέβα μπορείτε να κάνετε τουλάχιστον μια πορεία 2-3 ώρες.

      Με γνώμονα τις παραπάνω τοποθεσίες, ρίξε μια ματιά και στη λίστα με τις διαδρομές στη στήλη δεξιά.

      Delete
  17. Ξέρει κανείς αν ισχύει ακόμη το μονοπάτι από Βιλιάνι μέχρι Διάσελο Πανός, αυτό που κόβει μέσα από το ρέμα;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κωνσταντίνος17 June, 2016 21:05

      Περασαμε πριν 2 χρονια σχεδον στο περιπου - το μισο ηταν ιδια περιπτωση οπως παμε στα καμενα απο σεγας για παλιοχωρι που δεν εχει θαμνους - αρα μπορει να μην εχει κλεισει.

      Delete
  18. Καλημέρα σας,
    Την Κυριακή 10/7/2016 το απόγευμα επισκεφτήκαμε με την οικογένειά μου την Πάρνηθα στην δασική αναψυχή Μόλα.
    Αυτό που αντικρίσαμε ήταν θλιβερό.
    Δεν έχω λέξεις να περιγράψω αυτούς που έκαναν αυτό το αίσχος.
    Σας εκλιπαρούμε κάντε κάτι, λίγοι ανεγκέφαλοι σε βάρος των πολλών καταστρέφουν αυτή την χώρα.

    Έχω ενημερώσει και τον φορέα διαχείρισης του δρυμού αλλά μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει καμία απάντηση.

    Εικόνες του αίσχους δείτε εδώ https://www.flickr.com/photos/kiliopou/albums/72157670916268816

    Το παραπάνω το έστειλα σήμερα στο Δασαρχείο και περιμένω απάντηση

    Κωστας Ηλιόπουλος

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αγαπητέ Κώστα, το είπες επακριβώς "λίγοι ανεγκέφαλοι σε βάρος των πολλών".

      Το οτι είναι λίγοι αποδεικνύεται από τους πολύ περισσότερους ανθρώπους που ενδιαφέρονται και ενεργούν, όπως εσύ, με διάφορους τρόπους ο καθένας. Ο χώρος, αναλογικά με το πλήθος που τον επισκέπτεται, είναι συνήθως αξιοσημείωτα καθαρός από τις συνεχείς δράσεις ενεργών πολιτών, όπως και θεσμικών και φορέων που εμπλέκονται στην περιοχή.

      Επίσης, ο συγκεκριμένος χώρος στη Μόλα φιλοξενεί, συχνά τα ΣΚ, ομαδικές εκδηλώσεις που οργανώνουν εταιρίες αναψυχής, πχ παιδικά πάρτι, τραπέζια για βαφτίσια, γάμους, κλπ. Το μέγεθος αυτής της σκουπιδολαίλαπας, η δική μου εμπειρία λέει ότι, οφείλεται σε κάποια μαζική εκδήλωση στην οποία ο διοργανωτής δεν φρόντισε για τον καθαρισμό. Δεν ξέρω αν είναι επαγγελματίας ή απλά κάποιος που ανέλαβε μεταξύ τους, διαπιστώσεις και από άλλα σημεία δείχνουν μάλλον το δεύτερο, πιθανόν.

      Αυτό που έκανες είναι το καλύτερο, η ενημέρωση και η δημοσιοποίηση, και να είσαι σίγουρος ότι πάντα πιάνει τόπο. Πάντα, γιατί υπάρχει πολύς κόσμος ατομικά ή συλλογικά ή θεσμικά που αγαπάει και πονάει τη φύση, και αυτό το βουνό. Απλά λόγω καλοκαιριού υπάρχει μια σχετική καθυστέρηση, στις εμφανείς ενέργειες τουλάχιστον.

      Σημείωση. Ενδεικτικό, αρχές του μήνα μέσα σε μια μέρα, στα μονοπάτια της ανατολικής Πάρνηθας, κάναμε τυχαία τουλάχιστον 3-4 συζητήσεις μεταξύ μας με άτομα κ παρέες ακριβώς για τέτοια θέματα.

      Delete
    2. Πολύ σκουπιδαριό πάντως. Μα καλά οι ίδιοι που τα άφησαν τι ακριβώς σκέφτονταν όταν τα πέταγαν κάτω;

      Delete
  19. Γιωργος Σμ13 September, 2016 17:41

    Καλησπερα καλο χειμωνα! Ξερεις αν εχει αρκουδες στην Παρνηθα; Δεν κανω πλακα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Γιώργο,
      τι παρατήρησες;

      Delete
    2. Γιωργος Σμ13 September, 2016 23:34

      Προχτες ειδαμε ξεφλουδισμενους κορμους σαν κατι να τριφτηκε με μανια επανω τους. Μετα ακουσαμε ενα βρυχητο πισω απο τη Σκιπιζα. Αφου περασαν οι λυκοι τοσο χαμηλα γιατι να μη το κανουν και οι αρκουδες;

      Delete
    3. Κάτι τριψίματα σε δέντρα τα έχω δει και εγώ, και δεν είναι αυτά που κάνουν τα ελάφια. Επίσης, έχω δεί κοπριές από μεγάλο ζώο που δεν είναι ξεκάθαρα ανθρώπινες (της αρκούδας μοιάζουν αρκετά με τις ανθρώπινες).

      Πάντως, δεν πιστεύω ότι ήρθε αρκούδα στην Πάρνηθα. Θα βλέπαμε κοπριές με σπόρια από καρπούς και γενικά από μια σχετική με τις αρκούδες διατροφή, ξηλώματα σε φλοιούς, ίχνη σε λάσπες περίπου σαν ξυπόλητου παιδιού. Δεν έχουμε δει τέτοια πράγματα.
      Άσε που οι αρκούδες δεν βλέπουν τόσο καλά όσο μυρίζουν ή ακούνε, άρα θα μαθαίναμε για καμιά απρόσμενη θέαση από κάποιον περαστικό. Για αυτό στα δάση που υπάρχουν πολλές, οι πεζοπόροι βάζουν ένα κουδουνάκι στο σακίδιο για να ακούγονται.

      Delete
    4. Γιωργος Σμ14 September, 2016 20:56

      Δικιο εχεις Σαββα αλλα οταν βλεπεις να λειπει ολη η φλουδα απο νεαρο δεντρο και τα κλαδια μεχρι περιπου ενα υψος 2 μετρα αναρωτιεσαι. Θα δουμε.

      Delete
    5. Την εποχή που άρχισαν οι φήμες για λύκους (που αργότερα αποδείχτηκαν σωστές) είχαν εμφανιστεί και φήμες για αρκούδα στην πλευρά του Ελικώνα, το κατώφλι της Πάρνηθας.
      Όμως, η αρκούδα είναι ζώο της ανακατωσούρας και εύκολα θα την καταλαβαίναμε από διάφορα, ενώ ο λύκος αν δεν πειράξει κάποιο οικόσιτο δεν αφήνει σαφή σημάδια. Αν συμβαίνει κάτι θα φανεί περισσότερο όσο προχωρά το φθινόπωρο, όπου οι αρκούδες αυξάνουν τη δραστηριότητα τους.

      Delete
  20. Ρε συ Σαββα μηπως ξερεις τι παιζει για Αγια Μαρινα; Το ψαχνουμε για το επομενο σουκου και κανεις δεν ξερει!
    Ανεστης

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς τον ψηλό. Δεν ξέρω. Απο Μαυρόρεμα, ο Δημήτρης λέει ότι πέρυσι τον Απρίλιο έκοβαν μερικά κλαριά στο δρόμο αλλά πέρασαν.

      Χωρίς πληροφορίες σας βλέπω να ανεβαίνετε από Αυλώνα, αλλά τότε, πηγαίνετε καλύτερα για χόρτα (χαχα). Παντως εγώ θα δοκίμαζα κανονικά, και αν δεν βγαίνει, θα γύριζα από Γκούρα να μη χάσω τη μέρα.

      Delete
    2. Τωρα μας ανοιξες δουλειες το ειδε η Σουλα και τους εβαλε φυτιλια. Δηλαδη αν δεν παει γυριζουμε απο Μπορσι ξερω γω.

      Delete
  21. Είδα την ανάρτηση για τα κρίνα. Βρε θηρίο εσύ ήσουν που πέρασες σαν το φάντασμα στη Μόλα το Σάββατο το βράδυ;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Στέφανε ναι και γελούσα δρακουλιάρικα. Εγώ πάντως πέρασα το Σάββατο κανα 10λεπτο μετά τη δύση, όμως η Μόλα ήταν τελείως ερημιά εκτός από κάτι (νομίζω) προσκόπους πριν στη Μακρυλάκκα.

      Delete
    2. Ναι εσύ ήσουνα! Είχαμε πιάσει κουβέντα με τους πρόσκοπους και σε είδαμε να περνάς σφαίρα στη μέση στο ξέφωτο!

      Delete
    3. Βρε βρε μικρός που'ναι ο κόσμος. Άσε που λες Στέφανε, μου βγήκε η πίστη να προλάβω.

      Delete
  22. καλλιο αργα παρα ποτε.ωραια διαδρομη παλιοχωρι διασελο πανος μαυρορεμα λοιμικο δυο και 45 χωρις στασεις.
    Σημανση παρα πολυ καλη και στα καμμενα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αυτά είναι Γιάννη!

      Delete
    2. Γιάννη, που είχατε σημείο εκκίνησης και επιστροφής;

      Delete
  23. Λεγαμε εκινηση απο μοντ παρνες με ανεβασμα τελεφερικ,αλλα την τριτη τελεφερικ γιοκ λογω συντηρησης λεει.Ετσι ανεβηκαμε με αμαξι στο φυτωριο πανω απο την αγια τριαδα.Η βολτα μετα το λοιμικο περιλαμβανε σαλονικη και καταληξη αυλωνα μετα απο τρεις γεματες ωρες.Επιστροφη με τραινο και με το αμαξι που ειχαμε στο σσ μενιδιου μεταφορα ξανα στο φυτωριο για να μαζεψουμε το αλλο αμαξι.Παντως η βολτα ηταν υπεροχη.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαράς το κουράγιο σας, όλο αυτό με την οδήγηση περαδωθε. Γιάννη, δουλεύει το μονοπάτι-παράκαμψη της ασφάλτου στη Βιλιάνη ή πήγατε όλη την άσφαλτο;

      Delete
  24. δουλευει η σημανση ειναι καλη απλα εχει χαμηλους θαμνους,αλλα το μονοπατι ειναι εμφανεστατο εκτος απο ενα κομματι στην αρχη που πρεπει να σταμπαρεις σημα αρκετα μακρια και χαμηλοτερα.Στον ανηφορο μεχρι το διασελο κανενα προβλημα.

    ReplyDelete
  25. Καλησπερα αν ξερει κανεις το μονοπατι για Γκουρα σε τι κατασταση ειναι;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα οδοιπόρε, μονοπάτι για Γκούρα από που;

      Πάντως τα πάντα, ότι σχετίζεται με Πλατύ Βουνό (δηλαδή και τα μονοπάτια της Γκούρας), είναι κλειστά από βάτα, εκτός από το μονοπάτι του αγωγού Γκούρα <-> Καλύβα Καλόγερου.
      Πχ ερχόμενος από Αγ.Τριάδα προσεγγίζεις μόνο από το δρόμο και το σύντομο μονοπάτι που κατεβαίνει στην πηγή.
      Υπάρχει μια περίπτωση να είναι ψευτο-ανοιχτή η συνέχεια του Ο22, από την πηγή προς τα δυτικά για το δρόμο Κλημέντι-Μπόρσι, αλλά δεν γνωρίζω σίγουρα.

      Delete
  26. Νότης Αποστόλου22 November, 2016 22:17

    Καλησπέρα παρά τις αρκετές σελίδες που ασχολούνται με την Πάρνηθα αυτό το μπλόγκ πραγματικά κάνει διαφορά. Ήθελα να ρωτήσω που είναι το Φίχθι. Το είδα πρίν σε μιά συζήτηση εδώ μέσα αλλά δεν την βρίσκω.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Νότη. Ηταν στο άρθρο "Τα εντελβάις της Πάρνηθας", δες το στο χάρτη εδώ. Πολλά ευχαριστώ.

      Delete
  27. Μιά ερώτηση να κάνω μήπως ξέρετε. Πόση ώρα είναι από τη διασταύρωση για τα ραντάρ μετά Μολα μέχρι Μαλακάσα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς ήρθες. Θεωρώντας ότι από τη διασταύρωση η διαδρομή θα πάει από το παράλληλο της ασφάλτου μονοπάτι, είναι 30λ μέχρι Μόλα. Από Μόλα μέχρι Μαλακάσσα (σιδ.σταθμό Σφενδάλης) είναι 2Ω30λ κατήφορος. Σύνολο 3Ω. Στους χρόνους αυτούς είναι και οι μικροστάσεις. Επίσης, αν είστε μεγάλη παρέα θα χρειαστείτε 30λ παραπάνω.

      Φυσικά, πρέπει να προστεθεί επιπλέον ο χρόνος των μεγάλων στάσεων. Επίσης, σε τέτοια μικτά δρομολόγια μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση ανάλογα τη γνώση των πολλών διασταυρώσεων της διαδρομής. Με άλλα λόγια, χοντρικά και με τα σούπα μούπες, από τη διασταύρωση που λες βάλε σύνολο 4ω30λ για όλα και θα είστε μια χαρά σε κάθε περίπτωση. Υπόψη αυτό το ΣΚ, σκοτάδι θα έχει στις 17.40, χωρίς φεγγάρι. Να είσαι καλά φίλε μου.

      Delete
  28. Γεια σου φιλε σαββα.
    Μετα απο χθεσινη βολτα στη διρφη βγηκε θεμα συζητησης και θα ηθελα γνωμες.
    Περσι τετοιο καιρο αποκτω κατι salewa mid alp trainerπρωτη σε χειμερινες συνθηκες μαρτη στη ζηρεια με χιονι και βατραχοπεδιλα.Το αποδιδω στο οχι καλο σφιξιμο της γκετας γιατι ειχαμε βουτιες μεχρι το γονατο.Αλλες φορες το νερο ηταν αισθητο αλλα οχι σφουγγαρι,πριν μια βδομαδα μαιναλο υπο συνεχη βροχη κανα εξαωρο τα μακκινλευ της γυναικας μου εχουν μπασει το ιδιο με τα δικα μου και χθες διρφη με πολυ χιονι φοραω βατραχοπεδιλα και γυρω στα 1200-1300 εχω πια πειστει οτι θα παθω κρυοπαγγηματα.Απο κει επειδη η αναβαση εχει ακυρωθει και κατεβαινουμεζ για φαραγγι αγαλης η αισθηση παγου εφυγε αλλα το βατραχοπεδιλο παραμενει
    Και τωρα τα καλα.Το αριστερο κολυμπαει και το δεξι εχει μπασει λεει ο μπροστα μου με κατι καλουλια north face.Και γω το ιδιο απαντα κυρια με βουνισια scarpa.Ρε παιδια και γω ντεπομουνα να το πω λεω και γω.Πλακα κανεις λεει ο πισω με αλλα επωνημα βουνισια.Και γω κολυμπαω λεει ο φιλος μου με τα βουνισια του.Και τα δικα μου εχουν μπασει λεει ο αρχηγος
    Δηλαδη δε υπαρχουν αδιαβροχα τον ρωταω?υπαρχουν με θερμομονωση και ενα καρο λεφτα εισπρατω.
    Τελικα τι γινεται ρε φιλε.Τι διαλο αδιαβροχα μας πουλανε και η ειμαστε ηλιθιοι και δεν ξερουμε να τα χρησιμοποιησουμε η οι τυποι μας δουλευουν.

    υγ.μου χαρισε φιλος la sportiva tibet που εχουν περπατησει μια χρονια πεζοδρομια αθηνας.Δεν ξερω ποσο ενδεικτικο θα ειναι το τεστ οποτε θα επανελθω.

    ReplyDelete
  29. Στις περιπτωσεις ζηρειας και διρφης λογω χιονιου ας δεχτουμε το οτι μπηκε νερο ατο τη γκετα λογω βυθισεων.
    Στο μαιναλο με βροχη που το πιο πολυ λιμναζων ηταν πεντε ποντους δεν το καταλαβαινω.
    Οπως και τα σχολια απο ολους της χτεσινης ομαδας με μποτες βουνου.
    Ειδωμεν.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μάλλον το θέμα είναι αλλού.
      Τον καιρό που τα παπούτσια ήταν μόνο δερμάτινα με αδιαβροχοποίηση από κερί, έκανε κάποιος το έξοδο μια φορά στα δέκα χρόνια να αγοράσει μπότες και ήταν εξασφαλισμένος. Τώρα με την αύξηση της εμπορικής δραστηριότητας στο χώρο, και συνθετικά έτσι, και συνθετικά γιουβέτσι, και δερμάτινα με μεμβράνη (το κερί τι πρόβλημα είχε δηλαδή; και τα δέρματα στην προ μεμβράνης εποχή ήταν μάλλον καλύτερα), οι περισσότεροι αποφεύγουν το έξοδο της συχνότερης αντικατάστασης που απαιτείται πλέον.

      Άσε που στα παλιά δερμάτινα με το κερί, όταν πάλιωναν τόσο ώστε να είναι ανεπαρκή, ήταν κάτι άμεσα εμφανές. Ενώ τώρα για να καταλάβει κάποιος σε τι κατάσταση είναι η μεμβράνη, πρέπει πρώτα να παγώσουν τα πόδια του μια δυό φορές αφού πάει στο βουνό, και ελπίζοντας ότι θα γυρίσει χωρίς εγκατάλειψη ή κρυοπαγήματα.

      Delete
  30. ΤΕΣΤ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΩΝ
    γεμιζεις ενα κουβα με νερο καμμια δεκαρια ποντους βαζεις καποιο βαρος στο παπουτσι και το αφηνεις μεσα για πεντε λεπτα.
    la sportiva dakota
    mc kinley montana
    salewa mid alp trainer
    lo sportiva tibet
    salomon nubuck-goretex(δεν ξερω μοντελο)
    αποτελεσματα συντομα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oι όχι πολύ φθαρμένες μεμβράνες για να δείξουν πρέπει να είναι σε κατάσταση στρέτσινγκ. Πχ αυτό

      Τι αποτελέσματα είχες;

      Delete
  31. Aποτελεσματα τεστ.
    1.La sportiva Dakota πανω από πενταετια μετα το λεπτο στο νερο βαλανε υγρασια πανω από τα δαχτυλα και στα σημεια που εχει goretex.Eμειναν 5 λεπτα στο νερο και μετα από δυο ωρες στον αερα για στεγνωμα το δερμα ειχε περασει ολο το νερο που ειχε αποροφησει μεσα.
    Εχουν κανει τον τελευταιο εναμιση χρονο 800χλμ στα βουνα με ακριβως τα ιδια αποτελεσματα στη βροχη και το θεωρω φυσιολογικο λογω γηρανσης
    2.Mc kinley αγορασμενα το καλοκαιρι 29 ευρω.εχουν χρησιμοποιηθει σαν μουλαρια σε ευκολες –προσεγγισεις 12 φορες 130χλμ.Βγαλανε ένα σφηνακι νερο μετα το τεστ.Αποτρεπτικα αλλα τιμια για την τιμη τους αλλα τα πουλανε για αδιαβροχα.
    3.Salomon nubuck-goretex (στα ειχα στειλει σε φωτο) νερο καθολου και μετα το 2ωρο χαμηλη θεπμοκρασια μεσα αλλα όχι υγρασια.Χρησιμοποιημενα μια φορα αλλα 5ετιας.καθολου ασχημα
    4.La sportive Tibet.5ετιας ελαχιστα χρησιμοποιημενα δεν πηραν ιχνος υγρασιας ουτε όταν το δερμα στεγνωνε περασαν τιποτα.ΑΨΟΓΑ
    5.Salewa mid alp trainer ουτε ετους αγορασμενα 180 ευρω με 14 βολτες και 190χλμ στο βουνο.Στο λεπτο πανω από τα δαχτυλα περασε υγρασια στο 5λεπτο οπου υπαρχει goretex περασε υγρασια και μετα από 2ωρο στεγνωμα ολο το νερο που ειχε αποροφησει το goretex περασε μεσα στο παπουτσι.ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ
    6,Kayland trotter gtx απατητα αγορασμενα από πολο 115 ευρω.
    υγρασια πανω απο τα δαχτυλα δεν ειναι ξεκαθαρο αν θα την συγκρατησει το goretex η αν θα περασει μεσα.
    Θα επανελθω.
    Αν εγραφαν και οι υπολοιποι συνοδοιποροι τη προσωπικη τους αποψη θα βοηθουσε.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα παίδες. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι τα σαλέβα. Μήπως η γλώσσα είναι άραφτη στα πλάγια;

      Τόλης.

      Delete
    2. Φιλε Γιαννη ΄σωστο το τεσταρησμα αλλα κατι εχεις μπερδεψει. Στο παπουτσι με μεμβρανη το απεξω ποτιζει κανονικα απλα η μεμβρανη δεν το αφηνει να παει παραμεσα αρα αυτο που ψαχνεις ειναι μονο το νερο που εμπασε στη φοδρα και στον πατο.

      Delete
  32. Εντάξει τώρα ψάχνετε παπούτσια που είναι μόνο για καμια βροχή στ οδάσος κι αυτό όχι για πολύ. Για τα σαλέβα πράγματι είναι περίεργο. Τα σπορτίβα οκ είναι παλιά και πάλι καλά να λέμε. Το ζήτημα είναι όπως το είπε ο Σάββας, παλιά τα παπούτσια με συντήρηση κρατούσαν μια δεκαετία μη σου πω καί παραπάνω. Τώρα κρατάνε άντε καμια τριετία άμα ανεβαίνεις συνέχεια και πολύ είναι, και θα το μάθεις στο βουνό κατόπιν εορτής γιατί το γκόρετεξ είναι μέσα και δεν φαίνεται εύκολα η φθορά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μπηκαν και στην ορειβασια οι μεγαλες εταιρειες

      Ασταδιαλα το κανανε πια χομπι για πλουσιους...

      Delete
  33. ΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΟΣ ΤΩ ΚΑΙΣΑΡΙ
    Συνεχεια ιστοριας με τα salewa mid alp trainer που γινονταν ποταμοπλοια.Μετα απο παραπονα που εκανα στην εξυπηρετηση πελατων της salewa us πηρα αμεσα την απαντηση οτι λυπουνται για την ταλαιπωρια μου και να τα παω στο καταστημα αγορας να σταλουν για ελεγχο.
    Μετα απο επικοινωνια ματαξυ εμενα καταστηματος και πολο αρκετων ημερων χωρις αποτελεσμα και αφου τους κοινοποιησα το μειλ της salewa πηρα την απαντηση απο το καταστημα οτι στα παπουτσια βρεθηκε ενα προβληματακι και μπορουσα να παρω αλλα στην τιμη που τα αγορασα η ακριβοτερα συν διαφορα τιμης.
    Τα καινουργια λιγο πιο βουνισια περασαν το τεστ την προηγουμενη κυριακη στη διρφη επιτυχως.
    Συνεπως αψογη η συμπεριφορα της salewa στο συμβαν και καλο ειναι να εχουν οι συνοδοιποροι στο μυαλο τους πως πρεπει να αντιδρουν σε αντιστοιχες περιπτωσεις.
    Νασαι καλα ρε φιλε Σαββα που μας δινεις τροπο να επικοινωνουμε.
    Καλες βολτες παιδια.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Άστα να πάνε Γιάννη, μικρός ήμουν και γέρασα, που λέει ο λαός, και τα εμπορικά ήθη σε αυτή τη χώρα είναι πάντα ίδια και απαράλλαχτα. Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα πάντως, μπράβο στη salewa και στο κατάστημα.

      Delete
    2. Αποστολος23 February, 2017 18:41

      Να εισαι καλα φιλε Γιαννη. Αυτο που λεει και ο φιλος απο πανω, παλι καλα να λες γιατι η αγορα εδω δεν εχει καμια σχεση με εξω στην αντιμετοπιση του πελατη.

      Delete
    3. Μια χαρά σου έκατσε φιλαράκι γιατί ο πελάτης στην ελλάδα απλά δεν υπάρχει. Πουχου αλυσίδα με καφετέριες όσο χρεώνει τον καφέ στην αμερική σε δολάρια χρεώνει τον καφέ εδώ σε ευρώ (ακόμη και την εποχή που το ευρώ ήταν σχεδόν ενάμισι δολάριο) και με μικρότερους μισθούς. Οι εταιρείες έξω είναι κυρίες εδώ είναι άλλα κόλπα.

      Delete
  34. Παίδες εγώ έχω δύο ζευγάρια μπότες. Το ένα γιά συχνές διαδρομές καί το άλλο το πιό καλό για πολήμερες καί χειμερινές αναβάσεις για να μη φθείρετε γρήγορα.

    ReplyDelete
  35. Καλησπέρα! Κανονικά, όταν ο κατασκευαστής παραδέχεται αστοχία στέλνει στον πελάτη την αντικατάσταση και φυσικά με το ίδιο ή κάποιο άλλο δικό του μοντέλο. Σε αυτή την περίπτωση η όλη φάση είναι κάπως ... Ελληνική.

    ReplyDelete
  36. Καποια στιγμη περσι ενα αρθρο στο blog μου εδωσε να καταλαβω -απειρος ων-τι σημαινει "Φρένο σε ολισθηρή πλαγιά"".
    Φετος σε χιονισμενη διρφη το αρθρο αξιολογηθει ως ανεκτιμητο.
    Νασαι καλα ρε Σαββα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να'σαι καλά Γιάννη. Τι έγινε, έπεσες ωρέ;

      Delete
  37. Ανεβηκαμε με τον φοπ μεχρι τιε πορτες και επιστροφη λογω θυελλωδων ανεμων.Στο κατεβα τελειως κοντρα η βουλιαζες μεχρι το γονατο η γλυστραγες λογω παγου.Τρεις γλυστρες με επιτυχημενες ανασχεσεις για μενα οπως και για πολλους απο την παρεα.
    ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΚΛΑΨΩ ΣΙΓΑ ΜΗ ΦΟΒΗΘΩ που λεει κι ο συνομηλικος μου ο ΑΓΓΕΛΑΚΑς.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλά, φαντάζομαι την κούραση στο μικτό πεδίο. Αλλά όλα καλά αν τέλος καλό.

      Τα xalp πως πήγαν στο σκάψιμο; Γενικά πως τα είδες στο πόδι; Τώρα που θα πιάσουν οι ζέστες, τι θα έχεις;

      Delete
    2. Πολυ ανετα για βουνου.Και αυτα μπασανε το ενα δλδ αλλα σιγουρα ηταν απο τις βουτιες γιατι ναι μεν ενοιωθες το ποδι υγρο αλλα απο το χιονι που μπηκε απο την γκετα οχι εκεινο το πραμα που νοιωθεις οταν το μποτακι περναει νερο και κρυο απεξω.
      Εχω καινουργια κατι kayland trotter και κεινα τα lasportiva πουχουν μαζεψει καμμια 900χλμ βουνισια.

      Delete
    3. Τα kayland έχουν γκορετεξ νομίζω, είναι και ψηλά. Γιάννη σε βλέπω να βγάζεις ιλαρά από τη ζέστη.

      Delete
    4. Καλημερα φιλε! Εχω βρει σε προσφορα κατι παπουτσακια για βουνο το καλοκαιρι αλλα δεν ξερω ακουω διαφορα για το γκορετεξ κ βασικα ειμαι κ λιγο νεουδι σε αυτα. Εσυ τι λες να προσεξω;
      Μαριος

      Delete
    5. Γειά σου Μάριε! Η δική μου άποψη είναι ότι το καλοκαίρι αν βραχούμε στα πόδια δεν είναι τόσο κακό. Εφόσον φοράμε μη αδιάβροχα αλλά ορειβατικά παπούτσια (εννοώντας όλες τις κατηγορίες, και τα τρεξίματος). Επίσης, ένα θετικό στα μη αδιάβροχα είναι ότι στεγνώνουν σχετικά γρήγορα. Από την άλλη, αν τα παπούτσια έχουν κατάλληλη μεμβράνη για καλοκαίρι δεν είναι άσχημη περίπτωση, αλλά είναι λίγα τα σχετικά μοντέλα. Για λεπτομέρειες στα αδιάβροχα, ρίξε μια ματιά σε αυτό: Ορειβατικά υποδήματα - αδιαβροχότητα.

      Delete
  38. Μια ερώτηση ρε παιδιά από διάσελο Πανός που στρίβουμε για Πλατάνα; Στην πινακίδα που λέει πλατάνα δεν υπάρχει τίποτα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αν βάλεις πλάτη στην στεγασμένη πινακίδα "Πλατάνα", θα δεις στην απέναντι πλευρά του δρόμου, και λίγο δεξιά, την αρχή του μονοπατιού σε κάτι θάμνους και βάτα, ξεκινώντας (νομίζω) κάτω από ένα δέντρο. Πιθανόν να έχει κρυφτεί γιατί η βλάστηση είναι λίγο επιθετική στην περιοχή. Η αρχή του μονοπατιού στο χάρτη.

      Delete
  39. Την καλησπέρα μας στον Σάββα! Θέλουμε να πούμε και επό εδώ ένα ευχαριστώ για τις πληροφορίες τη συζήτηση και τη γνωριμία με ένα ξεχωριστό άνθρωπο. Ήταν μια ωραία βουνίσια εμπειρία! Καλές αναβάσεις φίλε!
    Δήμητρα-Σπύρος-Αποστόλης

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Δήμητρα, Σπύρο, Αποστόλη! Έτσι είναι η κοινωνία του βουνού, ήταν μια όμορφη γνωριμία και για μένα. Καλό δρόμο, πάντα! Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

      Delete
  40. Αγαπητέ Σάββα,

    διάβασα το εξαιρετικό σου άρθρο με τίτλο "Οι κόμποι του ορειβάτη" και πραγματικά ενθουσιάστηκα.

    Μου επιτρέπεις να το αντιγράψω στον offroader.gr ΠΑΝΤΑ με την άδειά σου?

    με εκτίμηση
    Γιάννης Σπυράκος

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Γιάννη,
      ζητώ συγγνώμη για την μεγάλη καθυστέρηση. Φυσικά, εννοείται, ότι θέλεις. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

      Να αναφέρουμε εδώ το λινκ του OFFroader.gr

      Delete
    2. Merci Σάββα :-)

      Μου αρέσει πολύ η δουλειά σου, αν σε ενδιαφέρει να συνεργαστούμε στείλε μου ένα email στο
      info@offroader.gr να συναντηθούμε :) !!!

      Delete
  41. Σάββα,
    κόλησα με το blog σου και έπεσα στα "Τα φαντάσματα".

    Πραγματικά ενδιαφέρουσα η περίπτωση που μου θύμισε μια αντίστοιχη εμπειρία μου, την πρωτομαγιά του 1986 (μάλλον) στη σπηλιά του Νταβέλη. Η ομοιότητα καταπληκτική!

    λες τελικά να υπάρχουν? χαχα

    με εκτίμηση
    Γιάννης Σπυράκος

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γιάννη,
      ποτε δεν ξέρεις. Ποτέ δεν ξέρεις.
      χαχαχα

      Delete
  42. Βασιλης24 July, 2017 16:25

    Καλησπερα μια ερωτηση αν ξερεις μια και βλεπω οτι ασχολεισαι! Οι σκηνες για 2 ατομα ειναι μαλλον μικρες ενω αν παμε σε μεγαλύτερη ειναι βαρια. Υπαρχει κανα τρικ σε αυτη τη περιπτωση ;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Βασίλη! Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις στο θέμα ανάλογα αν πχ πάτε για κάμπινγκ χωρίς αυτοκίνητο ή είστε πεζοί σε πολυήμερη διαδρομή κλπ. Το στήσιμο και η διαμονή θα είναι σε τι συνθήκες και σε τι έδαφος;

      Delete
    2. Βασιλης24 July, 2017 22:16

      Αψογος ! Κοιτα βασικα μελεταμε μια διασχηση στο Πανταβρεχει για 4 μερες αλλα ακομα στα εκδρομικα ξερουμε οτι μαθαμε στο στρατο . Οσο για τα στησιματα σιγουρα θα βρισκουμε καλους χωρους σε χωμα .

      Delete
    3. Καλημέρα! Κράτα κατα νου αυτόν τον υπολογισμό: Όλες οι σκηνές στο εσωτερικό πλάτος (φάρδος) υπολογίζονται στα 60εκ ανα άτομο, και εσωτερικό μήκος 2μ. Επιπλέον, κάθε κατασκευαστής προσθέτει και λίγο χώρο ακόμη στο μήκος ή στο φάρδος. Εμείς λοιπόν σαν χρήστες, στην απλή περίπτωση, επιλέγουμε με δυο ειδών προσεγγίσεις. Ανάλογα πάει και το φερόμενο βάρος.

      Καταρχήν είναι η "άνετη" τουριστική προσέγγιση. Παίρνουμε σκηνή ονομαστικής χωρητικότητας κατα 50% μεγαλύτερη, πχ για δύο ή τρία άτομα παίρνουμε σκηνή τριών ή τεσσάρων ατόμων αντίστοιχα, ενώ για τέσσερα άτομα παίρνουμε μια σκηνή έξι ατόμων, κλπ.

      Η πεζοπορική προσέγγιση. Όσοι και να είμαστε, παίρνουμε σκηνές μόνο ανα δύο άτομα και ονομαστικής χωρητικότητας δύο ατόμων, σπάνια ανα τρια ατομα και αντίστοιχα σκηνή για τρία άτομα. Έτσι, λόγω του περιορισμού στον χώρο:
      - Για ζευγάρι/συντρόφους επιλέγουμε σκηνή δύο ατόμων στην οποία ο επιπλέον χώρος είναι στο μήκος, πχ εσωτερικό μήκος 2,30μ, ώστε να βάζουν τα πράγματα τους προς τα πόδια ή προς το κεφάλι.
      - Για απλούς συγκάτοικους, για να βάζουν τα πράγματα ανάμεσα τους και έτσι ο καθένας να έχει μια υποτυπώδη ιδιωτικότητα, επιλέγουμε σκηνή που έχει τον επιπλέον χώρο στο φάρδος. Πχ σκηνή ονομαστικής χωρητικότητας 2 ατόμων με εσωτερικό φάρδος σκηνής κάπου 1,5μ (αντί το τυπικό 1,2μ της περίπτωσης) και θα έχει μόνο πχ 2μ εσωτερικό μήκος. Αντίστοιχα υπολογίζουμε και για σκηνή τριών ατόμων.
      Οι πεζοπόροι μοιράζονται τα κομμάτια και τα εξαρτήματα της σκηνής άρα και το βάρος της.

      Delete
    4. Βασιλης27 July, 2017 18:47

      Την καλησπερα μου! Τελειο! Αρα εχουμε και λεμε λοιπον ειμαστε τεσερεις αρα θα παρουμε δυο κανονικες διπλες και θα τις μοιρασουμε στα σακιδια. Σε κανα μηνα και κατι θα σου πω εντυπωσεις!

      Delete
  43. Καλησπέρα μιά ερώτηση. Η Νεραιδοπηγή στήν Πάρνηθα πού είναι;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα! Νεραϊδοπηγή νομίζω λένε την πηγή στον Άη Γιώργη στο Κεραμίδι. Λέω "νομίζω" γιατί την έχω ακούσει έτσι μόνο 2 ή 3 φορές.

      Delete
  44. Σάββα έχουν λιγοστέψει τα ελάφια; Μετά τα κρύα του χειμώνα μου φάνηκε σα να λείπει μεγάλος αριθμός. Έλεγα θα αρχίσουν να ανεβαίνουν από τα χαμηλότερα αλλά μπα. Πέρασε το καλοκαίρι και ακόμα δεν τα συναντάμε όπως πρίν. Ακούστηκαν και κάτι φήμες ότι τα μάζεψαν να τα πάνε αλλού ή ότι τα σκοτώνουν στη ζούλα. Άκουσες εσύ τίποτα;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Στέφανε, δεν έχω ιδέα!
      Πάντως, κάτι τέτοιο δεν μένει για πολύ κρυφό. Κάθε Φθινόπωρο, δηλαδή τώρα όπου να'ναι, στα κόκκινα ελάφια κάθε αρσενικό πιάνει μια δική του πλαγιά και μουγκανίζουν ασταμάτητα μαζεύοντας γύρω τους και τα υπόλοιπα σε ομάδες/οικογένειες. Πέρυσι ας πούμε, ήταν πολύ λίγες οι πλαγιές που δεν είχαν μια αντίστοιχη ομάδα (μέχρι που σε έπιανε πονοκέφαλος από τα συνεχή μουγκανητά σε όλο το βουνό). Το φθινόπωρο, λοιπόν, θα φανεί αμέσως οποιαδήποτε αλλαγή στους αριθμούς.

      Delete
  45. Περσι γινοταν ο κακος χαμοςστη χουνη το σεπτεμβρη, το σαββατο δε που περασε που εκανα νωρις το γυρο της παρνηθας απο την αγια τριαδα μεχρι τη σκιπιζα και το καμμενο της πισω μεριας απο διασελο πανος μεχρι το φυτωριο ειχε παρα πολυ νυφοπαζαρο και πολλα αρσενικα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πέρυσι οι ράχες προς διάσελο έβγαζαν μέχρι και ελάφι δήμαρχο! Στο δε αμφιθεατρικό στα ψηλά της Χούνης οι πλαγιές έφτιαχναν και ενορία μη σου πω.

      Delete
  46. τι εγινε με τη μυστηρια με τους δυο καφεδες. μας αφησες στα κρυα :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΜΙα ωραία φανταστική ιστορία...

      Delete
    2. Κωνσταντίνος05 October, 2017 14:18

      το αλλο με τη μικρη Αννουλα το ξερετε;

      Delete
    3. Ναί καί μετά κατέβηκε με σκοινί ο Μαυροπόδαρος καί ήπιε τόν άλλο καφέ!!!

      Delete
    4. ποιός μαυροτέτιος
      ρακούν ήτανε!

      Delete
    5. Πουλάκια μου, πλακίτσα ε; Θα δείτε τι θα πάθετε, θα ανεβάσω τη συνέχεια!

      Delete
  47. καλησπερα σου οι πληροφοριες σου ειναι τελειες και πολυ κατατοπιστικες.στις πεζοποριες σου δεχεσαι και καποιους που θελουν να ακολουθησουν για να μαθουν ; ειμαι πεζοπορος εδω και ενα χρονο και μου αρεσει να μαθαινω πραγματα απο ποιο εμπειρους.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Παύλο συνορειβάτη! Δεν έχω σκεφτεί ακόμη το ενδεχόμενο γενικά συμμετοχικών πεζοποριών. Μέχρι στιγμής, ασχολούμαι με εξορμήσεις που έχουν διάφορες απαιτήσεις και στόχους. Αυτό που προτείνω πάντα, σε όσους είναι στο ξεκίνημα και ρωτούν σχετικά, είναι την συμμετοχή σε ένα σύλλογο (ή περισσότερους, δεν απαγορεύεται), όπου αυτόματα θα έχουν πολλές ομαδικές επιλογές, ανάλογα τις ατομικές τους δυνατότητες, τα ατομικά ζητούμενα, τη χημεία με διάφορα πρόσωπα, κλπ. Επιπλέον, οι σύλλογοι παρέχουν πολλές δυνατότητες, υλικών, εκπαίδευσης, μεταφοράς, μείωση ατομικών εξόδων (κόστη), πληροφοριών, και γενικά μια συσσωρευμένη εμπειρία σε διάφορα θέματα. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

      Delete