Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Αναλύσεις σε νερά πηγών, Νοε 2017

27 Φεβ 2018    
Savvas Hiker



Έχουν βγεί οι αναλύσεις για τα νερά τον Νοέμβριο του 2017. Τις κοίταγα, τις ξανακοίταγα στον πίνακα ανακοινώσεων, κάθε που περνούσα από το Μπάφι, αλλά περίμενα το δελτίο τύπου. Δελτίο τύπου δεν έχει βγεί ακόμη, ή αναρτήθηκε σε άλλη ενότητα που δεν βρίσκω, και τελικά τις έβγαλα μια φωτο.

Τα μαντάτα δεν είναι καλά, και πάλι.
Υπενθυμίζω ότι στη διάρκεια της τελευταίας περιόδου, μετά την προτελευταία μέτρηση, είχαν κλείσει την κύρια εκροή στις χτιστές πηγές αφήνοντας την δευτερεύουσα ροή, εκτός από τον Άγιο Πέτρο στη Μόλα, που πέφτει από έναν σωλήνα κάπου δίπλα ή πίσω από την πηγή. Δεν γνωρίζω αν η υδροληψία, αυτής της μέτρησης, έγινε από τις κλειστές εκροές ή από τις ελεύθερες δευτερεύουσες.

Αυτή τη φορά, γενικά, τα αποτελέσματα είναι τα πάνω κάτω. Πχ ακατάλληλο το νερό στη Χαρά και στον Άγιο Πέτρο στη Μόλα (που ήταν οι σταθερά καλές), κατάλληλο στο Παληοχώρι μέσα στα καμμένα. Ακατάλληλο στη Σκίπιζα, κατάλληλο στην ίδια κατηφορική ευθεία πιο χαμηλά, στην Πλατάνα. Πάντως το διαχρονικό θέμα είναι, όπως φαίνεται, όχι οι επιβαρύνσεις από το περιβάλλον (πχ από χημικά στοιχεία στα καμμένα, ή τα γεωλογικά των περιοχών) αλλά οι μικροβιακές επιμολύνσεις.

Οι χωρικοί παλιά, πχ στα πηγάδια, έριχναν ένα κομμάτι ασβέστη για απολύμανση. Δεν ξέρω τη διαδικασία, ή πως καθάριζε μετά το νερό από τον ασβέστη, και δεν ξέρω ποιο θα μπορούσε να είναι το σημερινό αντίστοιχο μιας τέτοιας απολύμανσης. Πιθανόν να αρκούν απλά κάποιες αλλαγές και διευθετήσεις στις πηγές.







Βλέπε και Περί πινακίδων

___
   Αναλυτικότερα, βλέπε Το νερό των πηγών