Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Μετόχι - Κυρά, ανάβαση κυκλική

14 Μαι 2016     ενημέρωση Φεβρουάριος 2018 
Savvas Hiker




Γενικά

H Κυρά είναι ένα από τα χαρακτηριστικά ορόσημα της Πάρνηθας (υψ 1160μ).

Η κυκλική αυτή γίνεται προς οποιαδήποτε φορά της διαδρομής, ανάλογα τα κέφια.
Όμως από όσους έχουν γερά πόδια και... παπούτσια, γιατί αθροιστικά προκύπτει ένα αρκετά ασβεστολιθικό και κακοτράχαλο δρομολόγιο, όμορφο σαν διαδρομή. Για αυτό ταυτόχρονα, στην περίπτωση της κυκλικής επιλογής, μπορεί κάποιος να κάνει και άψογο τεστ σε ορειβατικά-πεζοπορικά παπούτσια από τα οποία έχει μεγάλες απαιτήσεις όπως και στην καλή εφαρμογή τους.

Η διαδρομή στο πάνω της κομμάτι ανηφορίζει και από τα καμένα, θυμίζοντας πλέον την αλπική γυμνή ζώνη ψηλότερων βουνών. Κρανίου τόπος.




Μεταξύ του ρέματος του Αη Γιώργη στο Κεραμίδι και του διάσελου της Κυράς, δηλαδή το μονοπάτι που συνδέει το ρέμα κατευθείαν με το διάσελο της Κυράς, σε εποχή με ψηλή βλάστηση μπορεί να είναι για κάποια μέτρα δύσβατο ή να χάνεται για λίγο.

Επίσης, για το ίδιο αυτό κομμάτι του μονοπατιού, προσοχή χρειάζεται από τον ανερχόμενο για την εύρεση της αρχής του στο ρέμα, κάτω από τον Αη Γιώργη. Είναι εμφανής η αρχή μεν, αλλά από έναν αφηρημένο περαστικό συγχέεται εύκολα με το περιβάλλον. Με τη βοήθεια GPS φαίνεται αμέσως. Στη χειρότερη περίπτωση, κάποιος θα πάει κατα λάθος στον Αη Γιώργη και έτσι θα συνεχίσει από εκεί για το διάσελο της Κυράς με μία από τις δύο εκεί παρακάμψεις.

Η κορυφή της Κυράς έχει πανοραμική θέα προς τη μισή σχεδόν Πάρνηθα, μεγάλο κομμάτι της Αθήνας, και μέχρι το στενό της Σαλαμίνας. Αν κάποιος έχει ένα καλό ζευγάρι κυάλια, με πρόγνωση για καλό καιρό και ασθενείς ανέμους που θα κάνουν άνετη μια στάση στην κορυφή, είναι μια ευκαιρία να τα φέρει μαζί του.
Ανάλογη και όμορφη θέα, στη διαδρομή, έχει και στο διάσελο της Σκάλας.

Στις περιπτώσεις υψηλής θερμοκρασίας με άπνοια ή σε ημέρα με έντονα καιρικά φαινόμενα, το κομμάτι από το διάσελο της Σκάλας μέχρι την άσφαλτο πιο κάτω, και, η γυμνή πλαγιά της Κυράς, θέλουν προσοχή και υπομονή. Ίσως για μερικούς πεζοπόρους, σε αυτές τις περιπτώσεις, να είναι καλύτερο το να αποφύγουν τη διαδρομή.

Στοιχεία

Κυκλική, ανάβαση. 

Μετόχι - ρέμα Αη Γιώργη - κορυφή Κυράς - διάσελο Σκάλας - Μετόχι

Ζώνη ύψους  :  490 - 1.160
ΥΔm  : +670
Απόσταση  :   11,2χλμ συνολική    (μόνο η ανάβαση 6,0χλμ)

ΩΠ  :   5ω17λ συνολικά    (μόνο η ανάβαση 3ω20λ)
Συντ.Δυσκολίας  :   6,8/10 συνολική    (μόνο η ανάβαση 7,4/10)

Χάρτες

  ► Η διαδρομή σε αρχείο gpx, για κινητά ή συσκευές με πρόγραμμα ή app GPS

  ► Η διαδρομή σε αρχείο kmz, για πρόγραμμα ή app Google Earth

Γραμμές:
 Πράσινη     Τμήμα ασφάλτου.
 Καφέ     Τμήμα χωματόδρομου.
 Μαύρη     Γενικά βατό ορεινό μονοπάτι και σημασμένο.
 Κίτρινη     Συνήθως σημασμένο τμήμα, όχι πάντα, αλλά είναι κατα βάση κακοτράχαλο. Ενδεχομένως, ιδίως αν περνά μέσα από τα καμένα, να χάνεται για λίγο ή να χρειάζεται συχνή υπερπήδηση εμποδίων. Σίγουρα όχι καλή επιλογή σε κακές καιρικές συνθήκες ή τη νύχτα.
 Κόκκινη     Τμήμα χωρίς σήμανση. Επιπλέον, το μονοπάτι χάνεται ή δεν φαίνεται πλέον η χάραξη. Αδύνατη η διέλευση τη νύχτα, τουλάχιστον την πρώτη φορά, ή με κακές συνθήκες εδάφους ή καιρού.


___
   Βλέπε στα "Χρήσιμα" την πρόβλεψη και την κατάσταση του καιρού, από κάμερες και σταθμούς σχετικούς με την περιοχή της διαδρομής

   Οι κανόνες στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας