Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

"Άρμα Πάρνηθας" 2015, 10χλμ

Ανάρτηση 10 Οκτ 2015   
Savvas Hiker

    Πριν κανα μήνα μπήκα στην υποστήριξη ενός φίλου που θα τρέξει στα 10χλμ του αγώνα. Στην όλη προετοιμασία, ένα μέρος ήταν να μελετήσουμε τους κανόνες και τα τεχνικά θέματα.


 Θέματα προσοχής 

    Η εγγραφή γίνεται ηλεκτρονικά, και είναι μέχρι τις 15 Οκτ 2015 20:00 ή μέχρι το όριο των 400 συμμετοχών, 
στη συνέχεια χρειάζεται τραπεζική κατάθεση 10 ευρώ, και
η εγγραφή θεωρείται οριστική με την παραλαβή του mail επιβεβαίωσης.

    Ο αγώνας είναι την Κυριακή 18 Οκτ 2015 με παρουσία μέχρι τις 09:00, και εκκίνηση στις 09:30.


 Τα τεχνικά 

     Πέρυσι (2014), στα 10χλμ ο 1ος έκανε χρόνο 0:48' και αποδεκτός χρόνος ήταν έως 1:46'. 
Ενδεικτικά η απονομή των 10χλμ είναι μετά από 1:30' (11:00).

    Για αγώνα αυτού του επιπέδου (στα 10χλμ), οι σημαντικές ανηφόρες είναι τρείς. 
    Η μια στο χωματόδρομο από αφετηρία μέχρι τη διασταύρωση (Μάλι Τιέρι) για Κιάφα Καλαμαρά. 
    Οι άλλες δύο στο μονοπάτι, από Μεσονύχτι μέχρι Αποστολη, και από Αποστολη μέχρι Κιάφα Καλαμαρά. 
    Οι άλλες ανηφόρες δεν είναι άξιες λόγου, βασικά, δεν είναι ανηφόρες.

    Ο χωματόδρομος είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Όμως αν χρειαστεί αυτοκίνητο, η οδήγηση κρύβει παγίδες, σε  κάποια σημεία έχει στις άκρες αθέατα εγκάρσια βαθιά νεροφαγώματα, και ένα αυτοκίνητο μπορεί άνετα να πέσει μέσα με όλη την μπροστινή του ανάρτηση. Κάτι που εξαρτάται από την εποχή, γιατί ο δρόμος συντηρείται ανα χρονικά διαστήματα.

    Το μονοπάτι στα σημεία που ακολουθεί οριζόντια χάραξη έχει την τάση να κλείνει από αγριόχορτα και σποραδικά ξερά κλαδιά. Στα ανηφορικά-κατηφορικά κομμάτια ταλαιπωρείται αρκετά από τις βροχοπτώσεις, κυρίως προς το Μεσονύχτι. Όλα αυτά απασχολούν την προπόνηση, γιατί μία εβδομάδα πριν τον αγώνα γίνεται καθαρισμός και σήμανση.

    Τις ημέρες της προπόνησης επειδή δεν περνά πολύς κόσμος από την τοποθεσία, εκτός της ημέρας του αγώνα και ίσως κάποιες Κυριακές, ο αθλητής χρειάζεται επάνω του κάτι που με την κίνηση να κάνει κάποιο θόρυβο για να απομακρύνονται έγκαιρα τα άγρια ζώα της περιοχής. Η άλλη λύση, για την προπόνηση, είναι να υπάρχει αρκετή ομάδα υποστήριξης που να έχει διασπαρεί σε διάφορα σημεία του δρομολογίου, κάτι που δεν έχουμε την πολυτέλεια, και η οποία επιπλέον θα επεμβαίνει αν ο αθλητής χρειαστεί κάτι.

    Τα σημεία όπου υπάρχει λήψη κινητής τηλεφωνίας, από την αφετηρία και σε όλη τη διαδρομή είναι πολύ λίγα, και για μικρό διάστημα. Τα σημεία αυτά είναι στην Κιάφα Καλαμάρα, για λίγο στο Μάλι Τιέρι, και στο "μονοπάτι Αποστόλη" 2-3 σύντομα σημεία ανάμεσα Καλαμάρα και Τιέρι. Ίσως και πριν στρίψουμε στο σημείο "Δείκτης Μονοπάτι Αποστόλη", μερικά μέτρα εκτός δρομολογίου στη ράχη δίπλα στο δρόμο. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και στο σημείο της αφετηρίας (στον "πολιτισμό" δηλαδή), για να έχεις σήμα κινητής πρέπει να κατέβεις νότια περί τα 400μ, μέχρι τη διασταύρωση με την κεντρική άσφαλτο.
    Έτσι στη συνεννόηση μεταξύ μας στην προπόνηση έχουμε σφυρίχτρες με προσυμφωνημένα σινιάλα, μόνο για κάποια ανάγκη. Δεν μπορείς να σφυράς για το παραμικρό μέσα στο φυσικό περιβάλλον του βουνού.


 Ανάλυση 
   
Αποτυπώσαμε το προφίλ της διαδρομής (route profile):

   






    


    Μονόχρωμο σε εκτυπώσιμη μορφή (αρχείο εκτυπωτή)  monochrome (printer file)









 Τα επίσημα του αγώνα 












 ___
   Βλέπε και ArmaParnithas.gr