Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Σφυρίχτρα ανάγκης

                                            23 Μαι 2015    Ανανέωση Ιούλιος 2018 
Savvas Hiker

Ειδική πλαστική, όχι μεταλλική. Η μεταλλική είναι πιο βαριά από την πλαστική (έστω αυτά τα 3-4γρ παραπάνω), πιο ακριβή, και... θέλει λίγο ζέσταμα κάθε φορά πριν φυσήξεις το χειμώνα για να μην κολλήσει στα χείλια σου.

Συριχτή. Οι σφυρίχτρες μπίλιας (το λεγόμενο "στραγάλι") δεν βολεύουν πάντα στο βουνό, ο ήχος δεν επαρκεί για το μέγεθος του χώρου, δεν αντανακλάται καλά σε δασώδες περιβάλλον, και θέλουν συχνότερα πλύσιμο. 

Σε φωτεινό χρώμα ώστε να μη χάνεται όταν πέφτει σε χόρτα ή στο σκοτάδι, σε καταστάσεις βιασύνης κλπ.

Ικανοποιητικές θεωρούνται στα 100db ένταση, με ανώτατο μέχρι στιγμής, στις πιο ακριβές τα 120db.

Σήματα ανάγκης. Στο βουνό διεθνώς έχει καθιερωθεί από χρόνια η κωδικοποίηση:
  - Ο καλών σε ανάγκη. Στην Ευρώπη 1 σφύριγμα κάθε 10δλ, σύνολο 6 σε ένα λεπτό. Αναμονή ένα λεπτό. Επανάληψη.
Στην Αμερική για το βουνό ισχύει 1 σφύριγμα κάθε 20δλ, σύνολο 3 σε ένα λεπτό. Αναμονή ένα λεπτό, επανάληψη.
  - Ο απαντών στην ανάγκη, δλδ αυτός που κατάλαβε και σπεύδει. Σε Αμερική και σε Ευρώπη, απαντά με 1 σφύριγμα ανα 20δλ, σύνολο 3 σφυρίγματα σε ένα λεπτό.



Για θέματα απλής διασυνεννόησης στην ομάδα, τα σφυρίγματα στα ήθη του βουνού αποφεύγονται. Αν υπάρχει ανάγκη συνεννόησης χωρίς να είναι επείγον, απλά χρησιμοποιούνται ασύρματες/κινητές συσκευές ή σπανίως κοινές σφυρίχτρες χαμηλότερης έντασης. Αυτές έχουν διάφορους χαρακτηριστικούς τόνους πιο κατάλληλους στη διευκρίνηση και συνεννόηση. Δεν χρησιμοποιούνται οι ειδικές σφυρίχτρες γιατί έχουν συγκεκριμένο ήχο δημιουργώντας σύγχυση όταν δεν καλούν σε βοήθεια, επιπλέον τέτοια χρήση αντίκειται στους "κώδικες" του βουνού, και είναι πιο δυνατές.

Η κατάλληλη πλαστική σφυρίχτρα επιπλέει. Κάτι σημαντικό στη φαραγγοδιάσχιση ή στη διάσωση, αλλά και γενικά στις ετερόκλητες καταστάσεις του βουνού.
Αφού έριξα την σφυρίχτρα ανάγκης με ορμή μέσα σε ένα ποτήρι νερό, παρόλο που είχε μαζί και το μεταλλικό δαχτυλίδι, επέπλεε κανονικά. Μετά από πολλά χτυπήματα, τελικά, αφού έχασε οτι αέρα είχε εγλωβιστεί στο εσωτερικό βυθίστηκε από την οριακή ισσοροπία βάρους του δαχτυλιδιού. Χαρακτηριστικά στη δεύτερη φωτο, που είναι βυθισμένη, δεν ακουμπά στον πυθμένα.




Η σφυρίχτρα ανάγκης, όπως και άλλα ανάλογα βοηθήματα άμεσης χρήσης, πρέπει να βρίσκεται σε κάποια θέση άμεσης πρόσβασης.
Αν επιλεγεί το κρέμασμα στο λαιμό, όπως διαφόρων αντικειμένων ανάγκης (πχ όπως τα αμφιδέξια μαχαιρίδια λαιμού για σχοινιά και μπερδέματα), ενώ χρηστικά είναι βολικό, πρέπει να πληροί και κάποιες προδιαγραφές ώστε να είναι και πρακτικό ή ασφαλές.

Στην περίπτωση κρεμάσματος στο λαιμό:
  - Το κορδόνι κρεμάσματος πρέπει να είναι σχετικά παχύ, ή ο ιμάντας κρεμάσματος να είναι σχετικά μαλακός και πλατύς, για να μη δημιουργεί εύκολα τριβές και κοψίματα.
  - Το κορδόνι, ή ο ιμάντας, πρέπει να μην έχουν υπερβολικό μήκος.
  - Το κορδόνι, ή ο ιμάντας, πρέπει να έχουν ημιμόνιμο κλείσιμο/κούμπωμα ασφαλείας (για κορδόνια: Safety Breakaway Barrel Connectors, και για ιμάντες: Safety Breakaway Buckle Connectors). Με άλλα λόγια ένα δέσιμο στο λαιμό να μην έχει μόνιμο κλείσιμο, όπως είναι πχ ένας κόμπος, αλλά τέτοιο ώστε αν πιαστεί κάπου και ασκηθεί δύναμη πάνω από κάποιο όριο να ανοίγει προστατεύοντας τον λαιμό.
  - Το αντικείμενο, εδώ η σφυρίχτρα, πρέπει να ασφαλίζεται με κάποιο τρόπο ώστε να μην ταλαντεύεται ελεύθερα, πχ να τοποθετείται μέσα από τα ρούχα ή σε κάποιο σημείο κλιπαρίσματος.

Σύνδεσμος ασφάλειας για κορδόνι
κάνει και για ορισμένους ιμάντες


Σύνδεσμος ασφάλειας για ιμάντα


Μια λύση, που απαλάσσεται και από την ανάγκη κλεισίματος ασφαλείας, είναι το δέσιμο στο εσωτερικό κάποιας τσέπης ή ανάλογης θέσης, με υπολογισμένο μήκος κορδονιού ή ιμάντα για ανάπτυξη στη χρήση, στην οποία να έχουν πρόσβαση και τα δύο χέρια.


  Στην αγορά  

Συγκεντρωτικά, τι εξετάζουμε στην αγορά της σφυρίχτρας.

  - Πιστοποιημένη ή ορισμένη ως σφυρίχτρα ανάγκης
  - Ένταση (από 100db και άνω)
  - Ευκρινές χρώμα στο περιβάλλον χρήσης
  - Προτιμότερες χωρίς "στραγάλι"
  - Προτιμότερη η πλαστική
  - Προτιμότερη αν επιπλέει
  - Εύκολη και ασφαλή μεταφορά σε θέση άμεσης πρόσβασης
  - Τιμή

______ 
    Βλέπε και Σήματα με καθρέφτη

αναγκη, πεζοπορια, ορειβασια, αναρριχηση, διασωση, φαραγγοδιασχιση, σπηλαιολογια, κολυμβηση, ποδηλασια, κοπηλασια, εξοπλισμος, επιβιωση, σφυριχτρα, χρηση, σηματα, κρεμασμα, δεσιμο, ασφαλεια, ενταση, επιλογη