Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Φρούριο της Φυλής. Οι διαφορές στα τείχη, 83 χρόνια μετά.

26 Απρ 2018   
Savvas Hiker



    Στο "Φρούριο της Φυλής", είχα σημειώσει ότι σε μια τυχαία δική μου φωτο φαινόταν ότι υπάρχουν διαφορές στα τείχη, συγκρίνοντας με μια φωτο του Ι.Σαρρή το 1935, και ότι θα ξαναπάμε να τις δούμε. Πήγαμε τελικά, με μια εκτύπωση της φωτο του Σαρρή, να βγάλουμε μια δική μας με ίδιο "κάδρο" για σύγκριση.

    Λόγω διαφόρων συνθηκών, διαθέσιμου χρόνου, υλικού, και άλλων, δεν καταφέραμε να βρούμε με πολύ μεγάλη ακρίβεια το σημείο, το ύψος, και την γωνία, της φωτογραφικής μηχανής του Σαρρή, αλλά έστω και έτσι, είναι εμφανείς οι μεγάλες διαφοροποιήσεις που έγιναν τα τελευταία 83 χρόνια στο μικρό τμήμα του φρουρίου που μας δείχνει η παλιά εικόνα.

    Σαφώς, έχει περάσει από εδώ και κάποια υπηρεσία. Πιθανώς η αρχαιολογική, κρίνοντας από τις στηρίξεις στον ανατολικό πύργο, αλλά προφανώς δεν θα ανακάτευαν τα κομμάτια με τέτοιο τρόπο, ούτε θα εξαφάνιζαν κάποια άλλα.

    Οι σεισμοί που έχουν γίνει στην Αττική, αυτά τα χρόνια, δεν ήταν έντασης τέτοιας που θα μετακινούσαν βράχους με αυτό τον τρόπο, και σε τέτοιο βαθμό. Οπότε, το ερώτημα που προκύπτει είναι το ποιος, ή πόσοι επί πόσες φορές, μπήκαν στον κόπο να μετακινήσουν ογκόλιθους μισού τόνου και παραπάνω. Επίσης, μερικά κομμάτια που φαίνονται στην παλιά φωτογραφία λείπουν εντελώς, άρα έγιναν και ενέργειες (ακόμη πιο δύσκολης) μετακίνησης σε μεγάλη απόσταση.

    Το άλλο ερώτημα, φυσικά, είναι τι σόι διαχείριση κάνουν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες. Είτε πρόκειται για μνημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και συνεχούς προσέλευσης του κοινού, είτε για μνημεία που τρώει η λήθη και θα έπρεπε έστω, με κάποιο τρόπο, να υπάρχει μια τακτική παρακολούθηση τους. Μη μου πείτε για τα γνωστά περί της οικονομικής κρίσης και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών γιατί, και προ κρίσης, θυμάμαι τις υπηρεσίες του κράτους, γενικώς και ειδικώς, ότι πάλι υποστελεχωμένες ήταν (τουλάχιστον έτσι έλεγαν οι ίδιες), και ότι πάλι δεν είχαν κεφάλαια και κονδύλια και όλα αυτά.

    Το άλλο τραγικό, το σκεφτήκατε ήδη υποθέτω. Το φρούριο αυτό είναι περίπου 2.500 ετών, σε μια χώρα με διάφορες καταστροφές, εισβολείς, και κατοχές. Αν όλα αυτά τα χρόνια η φθορά του φρουρίου από διάφορες ενέργειες ήταν αναλογική με τις διαφορές των 83 ετών ανάμεσα στις δύο φωτογραφίες, τώρα δεν θα είχε μείνει ούτε το χώμα του. Δηλαδή, ρωτώ το εξής, η φθορά του φρουρίου από τις συνθήκες του ελληνικού κράτους είναι πολύ χειρότερη από όλους τους προηγούμενους μαζί;

---

Φρουριο, Φυλης, καστρο, φθορες, ζημιες, επεμβασεις, διαχειριση, αρχαιολογια, δημος, πολιτεια, επισκεψη, επισκεψεις, οχλησεις, περιβαλλον

αρχαιο, διαδρομες, Διποταμα, Θοδωρα, Σκαλεζα, υδραγωγειο, Φαλεμι, Φιχθι, φρουριο, Φρουριο Φυλης, Φυλη, τειχη, καταστροφες, βανδαλισμοι, εγκαταλειψη, φωτογραφια, αρχαιολογικη υπηρεσια