Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Βόλτες στο Φλαμπούρι

23 Ιαν 2018     ενημέρωση Μαρ 2019 
Savvas Hiker



    Τέτοιες βόλτες, από δρόμους και μονοπάτια, στην ουσία μικρούλες περιπλανήσεις ορεινής πεζοπορίας στα πέριξ ενός σημείου, υπάρχουν αρκετές και μπορούν να γίνουν γύρω από διάφορα γνωστά σημεία επισκεψιμότητας στην Πάρνηθα. Με βαθμό δυσκολίας (όχι μόνο πεζοπορικά, αλλά και στον προσανατολισμό) που αυξάνει ανάλογα πόσο λιγότερο περιλαμβάνουν περπάτημα πάνω σε δρόμο. Σαφώς, οποιαδήποτε πεζοπορία σε μονοπάτι, οσοδήποτε μικρή, ενέχει πάντα περισσότερους κινδύνους και δυσκολίες από μια πεζοπορία σε δρόμο, και ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για υπέρβαρα άτομα ή παρέα με μικρά παιδιά, κλπ.

    Όσον αφορά τις μικρές βόλτες, χρειάζεται και σε αυτές τις περιπτώσεις μια προσοχή από τον απλό πεζοπόρο αφού μιλάμε για ορεινά μονοπάτια ή γενικά ορεινό περιβάλλον. Η δυσκολία στο βουνό, και η επικινδυνότητα, ακόμη και στην ίδια διαδρομή διαφέρουν κάθε φορά. Ανάλογα τη φυσική κατάσταση του ατόμου, τα ρούχα και τα παπούτσια του, τις δυνατότητες τηλεπικοινωνίας του, όπως και ανάλογα την εποχή, τον καιρό, την ώρα της ημέρας, τις διακλαδώσεις, και την επιφάνεια του δρομολογίου, με πυκνή βλάστηση ή όχι, επικίνδυνα κλαδιά, κρυφές παγίδες ή σαθρές διελεύσεις, με το μονοπάτι στεγνό, ή βρεγμένο, λασπωμένο, χιονισμένο, παγωμένο.

------------

    Εδώ θα παραθέσω τρείς που θα τις λέγαμε μικρές βόλτες, κατα προοδευτικά μεγαλύτερη δυσκολία, γύρω από το καταφύγιο Φλαμπούρι (google maps), ειδικά για όσους πήγαν με αυτοκίνητο και θέλουν να περπατήσουν λίγο τριγύρω.


        Βόλτα 1        

    Κοντινή κυκλική βόλτα στο Φλαμπούρι μέσα στα έλατα.
    Ακατάλληλη για νυχτερινή πεζοπορία.

Υψομετρική ζώνη :    1.100μ -- 1.160μ
Αθροιστική υψομετρική άνοδος :    (παραλλαγή 1) 60μ(παραλλαγή 2) 80μ
Απόσταση :    (παραλλαγή 1) 1.100μ(παραλλαγή 2) 1.200μ
Χρόνος με τις μικροστάσεις :    (παραλλαγή 1) 26λ(παραλλαγή 2) 33λ


    Γραμμές στο χάρτη:
 Καφέ     Τμήμα χωματόδρομου
 Μαύρη     Ορεινό μονοπάτι


    Είμαστε στο καταφύγιο, στο σημείο της μπάρας οχημάτων, και φεύγουμε στο χωματόδρομο περί τα 30 βήματα.


   Στην πλευρά του δρόμου (στα δυτικά) την απέναντι από το καταφύγιο, ξεκινά ένα μονοπάτι παράλληλα με το δρόμο. Το μονοπάτι μέσα από τα έλατα ακολουθεί παράλληλα το δασικό δρόμο (προς βόρεια), άλλοτε κοντύτερα άλλοτε μακρύτερα.
    Στη διάρκεια της συνολικής διαδρομής υπάρχουν διάφορα σήματα, ή ακόμη και πινακίδες, αλλά δεν τα αναφέρω γιατί μπορεί να μην υπάρχουν στο χρόνο εκτέλεσης της διαδρομής.

    Το μονοπάτι σταδιακά χάνει ύψος, πάντα περίπου παράλληλα με το δρόμο ο οποίος όμως δεν φαίνεται. Μετά από περίπου 400μ, συνολικά, κατηφορίζει λίγο προς τα κάτω και φτάνει σε διακλάδωση. Προσοχή, μέχρι εκεί θα συναντήσουμε διάφορες διακλαδώσεις στη σειρά, άλλες κανονικές, και άλλες τοπικές από ζώα του δάσους ή περιπατητές. Σε όσες διακλαδώσεις το μονοπάτι συνεχίζει ευθεία, δεν στρίβουμε, συνεχίζουμε και εμείς ευθεία. Τελικά, φτάνουμε στην πρώτη διακλάδωση τύπου "Τ" στην οποία η διαδρομή μας έρχεται από το "πόδι" του "Τ", στρίβει δεξιά και ανηφορίζει.

    Το μονοπάτι ανηφορίζει περί τα 10μ υψομετρική διαφορά, και φτάνει πάλι στο δρόμο. Το σημείο αυτό λέγεται "Διάσελο Αυγού".

    Εδώ έχουμε δύο επιλογές,
    (παραλλαγή 1) ή ανηφορίζουμε το δρόμο προς τα δεξιά (νότια) και μετά από 500μ φτάνουμε πάλι στο καταφύγιο,
    (παραλλαγή 2) ή περνάμε απέναντι στο δρόμο, λίγο αριστερότερα, και ξαναβρίσκουμε το μονοπάτι στην άλλη πλευρά του δρόμου.

    Στη δεύτερη παραλλαγή:
 

   Από το ίδιο σημείο, απέναντι στο δρόμο, αμέσως διαχωρίζονται δύο μονοπάτια. Το αριστερό απομακρύνεται κάθετα στο δρόμο, ακολουθώντας την πλαγιά που βλέπουμε στα αριστερά μας (στα βόρεια), ενώ το δεξιό κατηφορίζει σχετικά δεξιά, με λίγο αθέατη χάραξη στην αρχή. Εμείς παίρνουμε το δεξιό.
    Σε περίπου 3λ από το δρόμο, το μονοπάτι περνά δίπλα από την πηγή Κυρά.


Η πηγή Κυρά


    Αφού επισκεφθούμε την πηγή, στεκόμαστε μπροστά της, έχοντας την πηγή στα αριστερά μας. Στο μονοπάτι που βλέπουμε να περνά μπροστά μας, δεξιά (βόρεια) είναι η κατεύθυνση του από την οποία ήρθαμε, εμείς συνεχίζουμε στην άλλη του κατεύθυνση που πάει πίσω από την πηγή, δηλαδή αριστερά (νότια).

    Το μονοπάτι ανηφορίζει και είναι καλά πατημένο, σταδιακά πλησιάζει παράλληλα και αριστερά (ανατολικά) από τον γνωστό χωματόδρομο. Μετά από ούτε 500 μέτρα, από την πηγή, φτάνει στο καταφύγιο.


        Βόλτα 2A       

    Πεζοπορική διαδρομή στο χωματόδρομο, από τη διασταύρωση με την άσφαλτο μέχρι το καταφύγιο και επιστροφή. Ο δρόμος περνά συνεχώς ανάμεσα σε έλατα, και από διάφορα σημεία ωραίας θέας.

Υψομετρική ζώνη :    1.110μ -- 1.180μ
Αθροιστική υψομετρική άνοδος :    (μετάβασης) 60μ(επιστροφής) 80μ
Απόσταση :    (μετάβασης) 1.680μ(επιστροφής) 1.680μ
Χρόνος με τις μικροστάσεις :    (μετάβασης) 34λ(επιστροφής) 38λ


    Γραμμές στο χάρτη:
 Πράσινη     Τμήμα ασφάλτου
 Καφέ     Τμήμα χωματόδρομου
 Μαύρη     Ορεινό μονοπάτι

Η διαδρομή στα Google Maps

    Είναι πολλοί αυτοί που πάνε με το αυτοκίνητο μέχρι το καταφύγιο στο Φλαμπούρι, απολαμβάνοντας το τοπίο και το δάσος, και κάποτε σκέφτονται αν θα μπορούσαν να κάνουν και μια μικρή βόλτα εκεί τριγύρω. Κάποιοι, τότε, απλά αφήνουν το αυτοκίνητο στην άσφαλτο και βολτάρουν μέχρι το καταφύγιο από τον χωματόδρομο (απόσταση 1.700μ) που δεν είναι άσχημη περίπτωση.
    Συνολικά με την επιστροφή, κάνουν έτσι χωρίς να το καταλάβουν μια χαλαρή τονωτική διαδρομή περί τα 3.5χλμ, στην ασφάλεια ενός δρόμου. Η διαδρομή είναι χαλαρή και γιατί στα μισά, δηλ ανάμεσα στο πήγαινε και στο έλα, έχει έναν οργανωμένο χώρο, το καταφύγιο, και ασφαλέστερη, γιατί ένας δρόμος είναι ένα αλάνθαστο στοιχείο προσανατολισμού αλλά και καλύτερου εδάφους.

    Η ίδια αυτή διαδρομή, ανάλογα την εποχή και τον καιρό, έχει διάφορες όμορφες όψεις κάθε φορά.
    Ένα ακόμη καλό είναι ότι μπορεί να γίνει και συνδιασμένα, δηλαδή μόνο για το πήγαινε ή μόνο για το έλα, πχ να γίνει με αυτοκίνητο μέχρι το καταφύγιο, και στην επιστροφή να γυρίσει ο οδηγός μόνος του μέχρι την άσφαλτο και οι άλλοι πεζοί.

    Βέβαια, η διαδρομή εξακολουθεί να αφορά ένα ορεινό περιβάλλον, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την περίπτωση απροετοίμαστων πεζοπόρων, και επίσης, τους μήνες από Απρίλιο μέχρι και Οκτώβριο, τα διερχόμενα αυτοκίνητα δημιουργούν σύννεφα σκόνης. Μερικοί οδηγοί, ευτυχώς λίγοι, ενώ βλέπουν τους πεζούς, είναι απελπιστικά απαράδεκτοι στο θέμα της σκόνης.


        Βόλτα 2Β        

    Εναλλακτική εκδοχή στη "Βόλτα 2Α".
    Ακατάλληλη για απλή νυχτερινή πεζοπορία.

    Μπορούμε αντί της διαδρομής μόνο από το χωματόδρομο να κάνουμε και μια μικτή, δηλαδή από δρόμο και μονοπάτι. Είτε στη μετάβαση, προς το καταφύγιο, είτε στην επιστροφή (προτεινόμενη).

Υψομετρική ζώνη :    1.110μ -- 1.190μ
Αθροιστική υψομετρική άνοδος :    (μετάβασης) 60μ(επιστροφής) 80μ
Απόσταση :    (μετάβασης) 1.820μ(επιστροφής) 1.820μ
Χρόνος με τις μικροστάσεις :    (μετάβασης) 38λ(επιστροφής) 41λ

    Γραμμές στο χάρτη:
 Πράσινη     Τμήμα ασφάλτου
 Καφέ     Τμήμα χωματόδρομου
 Μαύρη     Ορεινό μονοπάτι


    Η παραλλαγή της "Βόλτας 2Α" στη μετάβαση
    Από τη διασταύρωση της ασφάλτου με το χωματόδρομο που πάει στο καταφύγιο, συνεχίζουμε με τα πόδια στην άσφαλτο αντίθετα από την κατεύθυνση προς Αθήνα. Στα 300μ συναντάμε μια διασταύρωση, και στρίβουμε στην άσφαλτο που πάει δεξιά (ανατολικά).
    Χαρακτηριστικά, στο σημείο αυτό περνάμε μια μπάρα οχημάτων (άσφαλτος προς Μόλα). Μετά την μπάρα, η άσφαλτος σε ακόμη 300μ (περίπου 4 λεπτά, ή 400 βήματα) κάνει μια σχετικά κλειστή αριστερή στροφή.


   Μετά το τέλος της αριστερής στροφής, στα δεξιά του δρόμου (στα νοτιο-ανατολικά) βλέπουμε κόκκινη σήμανση στα έλατα (υπάρχει τέτοια και στην αριστερή πλευρά που θα αγνοήσουμε) της οποίας τα σήματα κατηφορίζουν μέσα στο δάσος. Ακολουθούμε αυτό το μονοπάτι στο δάσος. Προσοχή, συνεχίζουμε μόνο όπου βλέπουμε το επόμενο σημείο κόκκινης σήμανσης. Περί τα 250μ (περίπου 5λ) από την άσφαλτο, το μονοπάτι φτάνει στον γνωστό χωματόδρομο που πάει στο καταφύγιο.
    Παίρνουμε τον χωματόδρομο προς τα αριστερά (ανατολικά), ο οποίος στη συνέχεια στρέφει νότια, και μετά από 1χλμ φτάνει στο καταφύγιο.

    Η παραλλαγή της "Βόλτας 2Α" στην επιστροφή (προτεινόμενη)
 

   Από το καταφύγιο βαδίζουμε στο χωματόδρομο, προς την άσφαλτο, περί το 1χλμ. Εδώ συναντάμε τη μοναδική κανονική στροφή που υπάρχει στο χωματόδρομο του καταφυγίου, η οποία όπως πάμε κάνει ορθή γωνία στρέφοντας αριστερά (δυτικά). Γύρω στα 20μ μετά το τέλος της στροφής, βλέπουμε στα δεξιά του δρόμου (βόρεια), στα δέντρα, την αρχή κόκκινης σήμανσης, της οποίας τα σήματα ανηφορίζουν ομαλά μέσα στο δάσος.
    Ακολουθούμε αυτό το μονοπάτι. Προσοχή, συνεχίζουμε μόνο όπου βλέπουμε το επόμενο σημείο κόκκινης σήμανσης. Μετά από 250μ (περίπου 8λ) από το χωματόδρομο, το σημασμένο μονοπάτι φτάνει ανηφορίζοντας μέσα από το δάσος σε μια άσφαλτο. Παίρνουμε αυτή την άσφαλτο προς τα αριστερά (δυτικά).
    Μετά από 300μ στην άσφαλτο, φτάνουμε σε μια μπάρα οχημάτων, και αμέσως μετά σε διασταύρωση της ασφάλτου. Στη διασταύρωση στρίβουμε αριστερά (νοτιοανατολικά), δηλαδή στην κατεύθυνση προς Αθήνα.
Μετά από ακόμη 300μ φτάνουμε στη διασταύρωση της ασφάλτου με το δρόμο του καταφυγίου.









____________
    Αναρτήσεις σχετικές με το Φλαμπούρι

    Βλέπε στα "Χρήσιμα" την πρόγνωση, αλλά και την τρέχουσα κατάσταση του καιρού από κάμερες και σταθμούς σχετικούς με την περιοχή.
    Βλέπε και Ο καιρός στο Φλαμπούρι

   Οι κανόνες στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας

Savvas Hiker, Παρνηθα, καταφυγια, καταφυγιο, Φλαμπουρι, εκδρομη, βολτα, διαδρομη, φυση, δασος, πηγη, παιδια, αυτοκινητο, μεταβαση, προσβαση, ωραριο, εισοδος, εποχη, εποχες, βουνο, πεζοπορια, ορειβασια, αναρριχηση, διασωση, σπηλαιολογια, φαραγγοδιασχιση, ποδηλασια, ορεινο, τρεξιμο, πορεια, διαδρομη, μονοπατι, δρομος, αναβαση, καταβαση, χαρτης, gps, gpx, περιγραφη, απόσταση, χρόνος, ωρες πορειας, καιρος, προγνωση, προβλεψη