Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Αγία Μαρίνα Στο Βράχο

10 Οκτ 2017 
Savvas Hiker



     Η Αγία Μαρίνα στο βράχο είναι ένα κόσμημα στην περιοχή, που δένει καταπληκτικά με το ευρύτερο τοπίο. Με φαντασμαγορικό τρόπο θα μπορούσα να πω.

    Όταν μαθεύτηκε ότι θα εξορμήσουμε με σκοπό την κυκλική της Αγίας Μαρίνας, βασική περιήγηση στο Βούντημα, φίλοι και γνωστοί άρχισαν τις παραγγελίες, όπως κάποιος πάει ταξίδι και του λένε να φέρει διάφορα, άλλος γκατζετάκια άλλη καλλυντικά και πάει λέγοντας.
    Εδώ οι "παραγγελίες" είχαν να κάνουν με διάφορα σημεία της διαδρομής. Άλλος ήθελε μια φωτο από κάτι συγκεκριμένο την οποία δεν είχε, άλλος να δούμε και εμείς κάτι περίεργο που είχε δει στη διαδρομή παλιότερα, και άλλα.

    Με την Αγία Μαρίνα, και την ευρύτερη περιοχή στο Βούντημα, η σχέση μου από παλιά ήταν η τυπική που έχουμε οι περισσότεροι, δηλαδή με τις διασχίσεις που περιλαμβάνουν κάποια σημεία της περιοχής, τις γνωστές τρείς, από Μαυρόρεμα, ή από Μπόρσι όταν ο προορισμός επιβάλλει το πέρασμα προς Βούντημα, ή από Λημικό.

    Για αυτό με τη γνώση σαν περαστικός είχα απορία γιατί δεν είναι τόσο σύνηθες το να πάει κάποιος στην περιοχή αποκλειστικά για διαδρομές σε αυτήν, πχ με οδική προσέγγιση από Αυλώνα. Και τελικά η απορία μου λύθηκε. Το να πας αποκλειστικά με σκοπό την υπέροχη και από κάθε άποψη μυστηριώδη αυτή περιοχή, με αυτοκίνητο ενέχει διάφορες δυσκολίες, σχετικές με την εποχή, την κατάσταση στα δρομολόγια, τις οδικές προσβάσεις από την Αθήνα, κλπ κλπ.







    Στις χαραδρώσεις βόρεια της Αγίας Μαρίνας και στο Μαυρόρεμα μπορείς να κάτσεις ήσυχα σε ένα σημείο και να ακούς συνεχώς διάφορους ήχους από τα ζώα τριγύρω. Τσιρίγματα αλεπούδων, ελάφια να σκαλίζουν τα δέντρα, αγριόχοιρους να γρυλίζουν στα μικρά τους, μικρά αγριοκάτσικα που βελάζουν, χελώνες που θροΐζουν τα χόρτα για να σε δουν καλύτερα.




    Ένα θέμα, από ετών, ήταν η ανεύρεση της συνέχειας του μονοπατιού διαβαίνοντας το βαθύσκιωτο Μαυρόρεμα στο κομμάτι της διαδρομής μεταξύ Προφήτη Ηλία και Αγίας Μαρίνας, όπου αλλιώς οι διερχόμενοι ανάλογα το σημείο εισόδου αναγκάζονται να κάνουν από 50 έως 300μ στην κοίτη με οποιεσδήποτε συνθήκες. Γιατί ο διερχόμενος δεν έχει πολύ χρόνο να ψάξει την κανονική διάβαση που βλέπει στον χάρτη, ούτε περνά συχνά από εκεί, και αν κάποτε τη βρεί, συνήθως δεν θα έχει έστω πρόχειρα υλικά μαζί του για σημάδεμα, έτσι δεν πατιέται και από τους επόμενους ώστε να συντηρείται.
  
   Για αυτό, το σημείο του μονοπατιού στη βόρεια όχθη της διάβασης, αρκετά χρόνια τώρα, ενώ φαίνεται στους πεζοπορικούς χάρτες, έχει αναχθεί σε μικρό αίνιγμα. Ταυτόχρονα εμπλουτισμένο με παλιότερες ιστορίες και αναφορές για το σημείο.
    Πχ μερικά μέτρα δυτικότερα από τη διάβαση, ας πούμε, υπάρχουν και στις δύο όχθες κάποια ίχνη τσιμεντώσεων σε πέτρες, μερικές πέτρες μάλιστα είναι και περίεργου σχήματος, όπου η ιστορία θέλει να υπήρχε γεφύρι, κάποτε. Πληθαίνοντας έτσι το μυστήριο αφού το σημείο είναι παράδοξο για κάτι τέτοιο, ακόμη και αν σκεφθούμε ότι όλη αυτή η πλευρά της Πάρνηθας μέχρι απέναντι στο Μπόρσι, και πιο πέρα στο Κλημέντι, και εν τέλει όλος αυτός ο άξονας Βορρά-Νότου μέχρι το φρούριο της Φυλής, είχε από τα αρχαία χρόνια διάφορους γεωργικούς ή κτηνοτροφικούς συνοικισμούς. Επίσης εκεί, στη νότια όχθη της διάβασης, σε ένα κάπως μυστήριο σημείο δίπλα στο μονοπάτι υπάρχει και μια στρογγυλή στέρεη τρύπα στο χώμα, με διάμετρο και βάθος όσο ένα πηγάδι, που φημολογείται ότι ανοίχτηκε από "κάποιους που έψαχναν λίρες" ή οτιδήποτε. Μια άλλη φήμη σχετίζεται με τον Β' παγκόσμιο, για κάποιους Γερμανούς που έθαψε ένας καπετάνιος "σε ένα πηγάδι στον Αυλώνα" μετά τη μάχη των Σκούρτων. Στην παμπάλαιη αυτή χώρα οι φήμες, οι θρύλοι, και οι παραδόσεις, είναι ένα τεράστιο γαϊτανάκι που συνδέει κάθε γωνιά γης. Η προηγούμενη φράση θα μπορούσε να διατυπωθεί και χιαστί, το "τεράστιο" να ειπωθεί για τη χώρα, και το "παμπάλαιο" για το γαϊτανάκι.




    Τη βρήκαμε τη συνέχεια της χαμένης πεζοπορικής διάβασης τελικά, στη βόρεια όχθη του περάσματος, που ήταν το ζητούμενο, και προσθέσαμε μερικά στα ξεθωριασμένα και αθέατα πλέον κορδελάκια των παλιών οδοιπόρων, αλλά θέλει δουλειά για να έχει το πέρασμα κάποια ασφαλή αναγνώριση στο κομμάτι μέχρι και βόρεια από τη βραχώδη ραχούλα όπου το μονοπάτι συναντά το δρόμο του Προφήτη Ηλία. 
 
     Τα σχετικά με τη διάβαση, συν ένα μεγαλούτσικο διάλειμμα σε σημείο πανοραμικής θέας προς την Αγία Μαρίνα, μας καθυστέρησαν και τα "πληρώσαμε" μετά γιατί μας έπιασε η νύχτα. Όπου στο σκοτάδι είχαμε και μια ευτράπελη φάση από ένα αρσενικό ελάφι - μας πέρασε για άλλα ελάφια, θα γράψω σχετικά σε άλλη ανάρτηση.


    Το κομμάτι που αφορά την Αγία Μαρίνα ορειβατικά, στη διαδρομή που είναι και μια βασική κυκλική στο Βούντημα, είναι από τον Προφήτη Ηλία μέχρι τον Άγιο Νικόλαο στο Βούντημα (συνήθως από Βορρά προς Νότο). Επίσης το κομμάτι αυτό συμμετέχει στις διασχίσεις που περνάνε από την Αγία Μαρίνα (από Νότο προς Βορρά). Επίσημα ανήκει στη διαδρομή "μπλε κύκλος σε άσπρο τετράγωνο", που αφορά τον άξονα του Μαυρορέματος από Λημικό μέχρι Προφήτη Ηλία, αλλά στο κομμάτι αυτό, της Αγίας Μαρίνας, ουδέποτε έχει γίνει οποιαδήποτε σήμανση, εκτός από την πρόχειρη με τα γνωστά κόκκινα σημάδια των πεζοπόρων.

    Το μονοπάτι της πιο άμεσης προσπέλασης προς την Αγία Μαρίνα, για τους απλούς επισκέπτες είτε για το αξιοθέατο είτε στις γιορτές, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία πεζοπόρων για αυτό είναι το πιο πατημένο, είναι το τμήμα από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι την Αγία Μαρίνα.

   Υπόψη ότι, πεζοπορικά, στο Βούντημα οι διαδρομές που είναι πάνω από 1ω δεν έχουν ενδιαφέρον από αρχές Απριλίου μέχρι περίπου τέλη Οκτωβρίου λόγω των μεγαλύτερων θερμοκρασιών στο χαμηλό υψόμετρο της περιοχής. Ειδικότερα το καλοκαίρι, πεζοπορικά, χρειάζεται προσοχή τις ώρες από 4 ώρες μετά την ανατολή ηλίου μέχρι 2 ώρες πριν τη δύση ηλίου, και πολύ περισσότερο τις ημέρες με άπνοια ανέμου ή υψηλή σχετική υγρασία.





Η θύρα αριστερά, είναι η είσοδος της σπηλαιοεκκλησιάς
 










  
 
    Βλέπε την ιστορία της Αγίας.
 
 

Βίντεο από το youtube channel UP DRONES 





___
    Βλέπε στα "Χρήσιμα" την πρόβλεψη και την κατάσταση του καιρού, από κάμερες και σταθμούς σχετικούς με την περιοχή της διαδρομής.
    Βλέπε Ο καιρός στην Αγία Μαρίνα

   Οι κανόνες στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας

Παρνηθα, Αγια Μαρινα, βραχο, βραχια, Αυλωνα, Αυλωνας, εορτη, γιορτη, εικονα, προσκυνηση, προσκυνημα, καιρος, προγνωση, προβλεψη, βουνο, πεζοπορια, ορειβασια, αναρριχηση, διασωση, σπηλαιολογια, φαραγγοδιασχιση, ποδηλασια, ορεινο, τρεξιμο, πορεια, διαδρομη, μονοπατι, δρομος, αναβαση, καταβαση, χαρτης, gps, gpx, περιγραφη, απόσταση, χρόνος, ωρες πορειας