Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Μαυροβούνι (Καζίνο) - Αη Γιώργης Κεραμιδιού - Μετόχι (τελεφερίκ), κατάβαση σκι

16 Μαι 2016     ενημέρωση Ιανουάριος 2017 
Savvas Hiker



Γενικά

    Ορειβατικά χωρίς χιόνι, είναι κάπως βαρετή σε αυτή τη χάραξη, αλλά είναι έξοχη για όσους είναι καλοί μεν στην πεζοπορία αλλά δεν έχουν ακόμη σχέση με τα βουνά και θα ήθελαν μια πρώτη επαφή με τη μαγευτική φύση του βουνού γενικά, και την Πάρνηθα ειδικότερα, σε μια μεγαλούτσικη αλλά άνετη διαδρομή. Στην περίπτωση αυτή είναι καλή και σαν ανάβαση και σαν κατάβαση, στην κάθε περίπτωση με τις δικές της χάρες.

    Χιονοδρομικά είναι κατάλληλη για μια συνεχή και χαλαρή μακριά κατάβαση με αλπικά σκι (δηλαδή καταβάσεων), κάτι σαν μεγάλη βόλτα αναψυχής. Είναι πανεύκολη και μπορεί να την κάνει οποιοσδήποτε έχει φορέσει σκι καταβάσεων τουλάχιστον για μία σεζόν.
    Στη χειρότερη περίπτωση, ένας που νιώθει ακόμη αρχάριος σκιέρ, θα βγάλει τα σκι για 50μ στην είσοδο του μονοπατιού από το χωματόδρομο μετά το διάσελο της Κυράς, όπου το χιόνι κρύβει και παλούκια από τα καμένα. Για άλλο τόσο κατηφορίζοντας από τον Αη Γιώργη στην αρχή του εκεί σκέλους. Και για λιγότερο από τόσο, λίγο πριν βγεί από το μονοπάτι πάλι στο χωματόδρομο στο ρέμα του Αη Γιώργη.


Η Πάρνηθα πριν καεί (περ.1985). Η διαδρομή με ορειβατικά σκι και εκκίνηση από Μπάφι, σε ημέρα με συμπιεσμένο χιόνι στο δρόμο.

 
    Εναλλακτικά για να είναι απόλυτα σίγουρος για τις χιονοδρομικές του δυνατότητες, μπορεί να μην μπει καν στο μονοπάτι του Αη Γιώργη μετά το διάσελο της Κυράς, και απλά να συνεχίσει σκιάροντας δρόμο-δρόμο, μπαίνοντας παρακάτω πάλι στη διαδρομή, μετά από 3,5χλμ.

    Εννοείται οτι γίνεται και με ορειβατικά σκι (Randonee).

    Με σκι αντοχής (Langlauf), δεν γίνεται. Χρειάζεται έμπειρο σκιέρ, με κατάλληλες συνθήκες χιονιού, εφόσον γίνει μόνο από το δρόμο, και πάλι δεν είναι σίγουρο το αποτέλεσμα.

    Για Snowboard, η διαδρομή δεν έχει επαρκείς κλίσεις.




    Την ίδια ακριβώς κάνουν και ορεινοί ποδηλάτες, με την άνθηση της δραστηριότητας μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, σαν μια σχετικά εύκολης επιφάνειας απλή διαδρομή.

    Το ψυχρό αεράκι, τα συνεχή τοπία με την απέραντη σχεδόν θέα, οι εναλλαγές του βουνού, σε συνδιασμό με τη χαλαρή ευκολία της διαδρομής με τη χιονοδρομική έννοια, και τόσο κοντά στην πόλη, είναι μια εμπειρία που θα ήθελες να τη ζεις κάθε μέρα σαν απλή βόλτα.

Υπόψη

    Οι παραλλαγές είναι δύο. (1) Από Αγ.Τριάδα - Παληοχώρι ή (2) από Αγ.Τριάδα - Ξενία - ΣΕΓΑΣ.
Αν η διαδρομή γίνει με απλά σκι καταβάσεων, στην πρώτη περίπτωση έχει δύο μικρής κλίσης μεν αλλά μακριές ανηφόρες. Στη δεύτερη περίπτωση το δρομολόγιο είναι 500μ μεγαλύτερο αλλά ευκολότερο με πιο σύντομες ή καθόλου ανηφόρες, όμως ένα τμήμα περνά από την άσφαλτο που πάει προς Αθήνα, επομένως ή θα πρέπει η άσφαλτος να έχει χιόνι, ή ο σκιέρ να είναι έμπειρος και να διέρχεται από τις παρακείμενες στενές λωρίδες χιονιού.

    Η παραλλαγή με ακολούθηση του δρόμου, αντί της εισόδου στο μονοπάτι του Άη Γιώργη, προσθέτει 1,5χλμ (20λ πεζοπορικά χωρίς χιόνι).

    Δύο καλές παραλλαγές όταν το χιόνι είναι σε ικανό ύψος και σχετικά συνεκτικό, που δεν σημειώνονται στα στοιχεία και τα αρχεία παρακάτω, είναι είτε να γίνει η κατευθείαν παράκαμψη από διάσελο Κυράς μέχρι Αη Γιώργη, είτε σε τέτοιες ιδανικές συνθήκες ακόμη και η παράκαμψη του Αη Γιώργη κατευθείαν για την έξοδο του μονοπατιού στο δρόμο του ρέματος - πολύ παλιά, μαζί με τη συνέχεια του κάτω από το δρόμο, ήταν το κύριο μονοπάτι ανάβασης κατάβασης σε αυτή την πλευρά του βουνού. Αυτές οι τοπικές χαράξεις έχουν καλύτερες κλίσεις, η δε πρώτη έχει και συνεχή οπτική επαφή με την εκκλησία. Σαφώς στις παραλλαγές αυτές χρειάζεται από μέτριος σκιέρ και άνω, που να έχει από πριν καλή γνώση της χάραξης αυτών των κομματιών ή... καλό και γρήγορο gps. Υπόψη όμως, σε αυτές τις δύο παραλλαγές μεγαλύτερης κλίσης, και συντόμευσης, επειδή βρίσκονται πολύ κοντά και χαμηλά στη νότια πλευρά της Κυράς, η λήψη σήματος κινητής τηλεφωνίας δεν είναι καλή, ή είναι περιστασιακή, και μπορεί να υπάρξει πρόβλημα επικοινωνίας στην περίπτωση ανάγκης.
 
    Ανάλογα τις συνθήκες, θα υπάρξουν και κάποια τμήματα στη συνολική διαδρομή που ίσως ο σκιέρ χρειαστεί να τα περπατήσει, για αυτό πρέπει να είναι προετοιμασμένος ανάλογα. 

    Επειδή το χιόνι δεν κρατά για μεγάλες περιόδους στην Πάρνηθα, και σπάνια προλαβαίνει να αποκτήσει μια σχετικά συμπαγή συμπεριφορά που να ευνοεί μια αξιοπρεπή ολίσθηση σε μικρές κλίσεις, τα πέδιλα χρειάζονται πολύ καλό βαξάρισμα. Αλλιώς η μισή διαδρομή ίσως γίνει σπρώχνοντας με τα μπατόν (μιλάμε για τόσο χαλαρή κλίση διαδρομής).

    Όταν κινούμαστε στο χιόνι, πεζοί ή με σκι, έχουμε πάντα μαζί μας κάποιο βοήθημα πλοήγησης, πχ χάρτη και πυξίδα ή gps. Το χιόνι εκτός πίστας είναι μια επιφάνεια με δύσκολες παραλλαγές, απαιτεί αυξημένη ενέργεια, οι χειμωνιάτικες ημέρες είναι σύντομες, και η περίπτωση να πάρουμε λάθος κατεύθυνση θα είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Στοιχεία

Κατάβαση. 

η προτεινόμενη παραλλαγή για σκι  : Μαυροβούνι - Αγ.Τριάδα - Ξενία - ΣΕΓΑΣ - διάσελο Κυράς - Αη Γιώργης στο Κεραμίδι - ρέμα Αη Γιώργη (δρόμος) - Μετόχι

Ζώνη ύψους  :  490 - 1.060

ΥΔm  : +640
Απόσταση  :  12,5χλμ

ΩΠ  : με σκι 1ω - 2ω, αναλόγως συνθηκών  |  χωρίς χιόνι 3ω10λ
Συντ.Δυσκολίας  :  3,2/10

Χάρτες

  ► Η διαδρομή σε αρχείο gpx, για κινητά ή συσκευές με πρόγραμμα ή app GPS

  ► Η διαδρομή σε αρχείο kmz, για πρόγραμμα ή app Google Earth

Γραμμές:
 Πράσινη     Άσφαλτος
 Καφέ     Χωματόδρομος
 Μαύρη     Γενικά βατό ορεινό μονοπάτι και σημασμένο


___
   Βλέπε στα "Χρήσιμα" την πρόβλεψη και την κατάσταση του καιρού, από κάμερες και σταθμούς σχετικούς με την ευρύτερη περιοχή της διαδρομής.
   Βλέπε  "Ο καιρός στο... " - χάρτης καιρού σημείων

   Οι κανόνες στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας