Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Αη Γιώργης Κεραμιδιού - Κυρά, ανάβαση

12 Μαι 2016    ενημέρωση Ιανουάριος 2017 
Savvas Hike
 

 
Γενικά

    Από τον Αη Γιώργη στο Κεραμίδι, μπορεί κανείς να συνεχίσει την ανάβαση ή διάσχιση προς διάφορα σημεία του βουνού. Γενικά προς οπουδήποτε στην Κεντρική, ή Βόρεια, ή Δυτική Πάρνηθα.
   Μια βασική κατεύθυνση, η οποία στη συνέχεια διακλαδίζεται προς διάφορες διαδρομές, είναι αυτή που ανηφορίζει από τον Αη Γιώργη στο διάσελο της Κυράς. Εδώ, στη συνέχεια, πρόσθεσα επιπλέον τη διαδρομή που μετά το διάσελο ανεβαίνει μέχρι την κορυφή της Κυράς, για μια ολοκληρωμένη ανάβαση σε ένα χαρακτηριστικό ορόσημο της Πάρνηθας (υψ 1160μ).
    Η κορυφή της Κυράς έχει πανοραμική θέα προς τη μισή σχεδόν Πάρνηθα, μεγάλο κομμάτι της Αθήνας, και μέχρι το στενό της Σαλαμίνας. Αν κάποιος έχει ένα καλό ζευγάρι κυάλια, με πρόγνωση για καλό καιρό και ασθενείς ανέμους που θα κάνουν άνετη μια στάση στην κορυφή, είναι μια ευκαιρία να τα φέρει μαζί του.


    Μεταξύ Αη Γιώργη και  του χαρακτηριστικού τρίστρατου του χωματόδρομου (Διάσελο Κυράς), είναι δύο τα μονοπάτια. Το νοτιότερο (η πιο κλασσική διαδρομή, και καλά χαραγμένη) και το βορειότερο που συνδέει κατευθείαν με το διάσελο, αλλά σε εποχή με ψηλή βλάστηση μπορεί να είναι δύσβατο ή να χάνεται σε κάποια σημεία, ή τελοσπάντων με δυσκολίες ανάλογα την εποχή, την βλάστηση, την κατάσταση στα σήματα, και τα νεροφαγώματα.
    Επίσης και τα δύο αυτά κομμάτια μονοπατιών, στην εποχή μας του καμένου δάσους στην περιοχή, είναι εξαιρετικά ευπρόσβλητα στις μεγάλες ή παρατεταμένες νεροποντές, και δημιουργούνται εκτεταμένα σημεία με νερά που λιμνάζουν για αρκετές ημέρες ή που μετατρέπονται σε ρυάκια.



Στοιχεία

Ανάβαση. 

Αη Γιώργης - Κυρά

Ζώνη ύψους  :  860μ - 1.160μ

ΥΔm  : +300

  Από το νότιο
Απόσταση  :  2.250μ
ΩΠ  :   22λ
Συντ.Δυσκολίας  :   7,7/10

  Από το βόρειο 
Απόσταση  :  2.000μ
ΩΠ  :   1ω20λ
Συντ.Δυσκολίας  :   8,0/10

Χάρτες

  ► Η διαδρομή σε αρχείο gpx, για κινητά ή συσκευές με πρόγραμμα ή app GPS

  ► Η διαδρομή σε αρχείο kmz, για πρόγραμμα ή app Google Earth

 Γραμμές:
 Καφέ     Τμήμα χωματόδρομου.
 Μαύρη     Γενικά βατό ορεινό μονοπάτι και σημασμένο.
 Κίτρινη     Συνήθως σημασμένο τμήμα, όχι πάντα, αλλά είναι κατα βάση κακοτράχαλο. Ενδεχομένως, ιδίως αν περνά μέσα από τα καμένα, να χάνεται για λίγο ή να χρειάζεται συχνή υπερπήδηση εμποδίων. Σίγουρα όχι καλή επιλογή σε κακές καιρικές συνθήκες ή τη νύχτα.


___
   Βλέπε στα "Χρήσιμα" την πρόβλεψη και την κατάσταση του καιρού, από κάμερες και σταθμούς σχετικούς με την περιοχή της διαδρομής.
   Βλέπε  "Ο καιρός στο... " - χάρτης σημείων καιρού

   Οι κανόνες στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας

No comments: