Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Μετόχι ή Αμυγδαλέζα - Αη Γιώργης Κεραμιδιού, ανάβαση

11 Μαι 2016    ενημέρωση Φεβρουάριος 2017 
Savvas Hiker



Γενικά

Μια από τις σημαντικές αναβάσεις της Πάρνηθας από ιστορικής, λαογραφικής, και φυσιολατρικής άποψης της περιοχής.

Τεχνικά θα ήταν ορθότερο αν είχε κατασκευαστεί από εδώ η άσφαλτος που ανηφορίζει στην Πάρνηθα. Αλλά τελικά είναι καλύτερα που έγινε σε διαφορετική χάραξη, σαν με περιβαλλοντικό αισθητήριο στον προηγούμενο αιώνα, γιατί η από τότε άσφαλτος στο κομμάτι που εξυπηρετεί την άνοδο στο βουνό επηρεάζει σημαντικά λιγότερο το οικοσύστημα, και το τοπίο, από ότι αν όδευε μέσω Άη Γιώργη.

Στην καταγραφή περιλαμβάνεται τόσο η αρχή από Μετόχι όσο και η αρχή από Αμυγδαλέζα, για τις δυο κατηγορίες των ανερχόμενων.

Η ανάβαση αυτή είναι μια από τις βασικές για άνοδο στην Πάρνηθα, από τα πολύ παλιά χρόνια.
    Καταρχήν διερχόταν από, ή εξυπηρετούσε, βασικές οικιστικές περιοχές που δεν υπάρχουν πλέον, των πολύ παλαιών εποχών. Είναι περιοχές που ακόμη, παρά την αγριάδα τους, αφήνουν μια αίσθηση "γλυκιάς" και "μυστήριας" φύσης.
    Στις μέρες μας εξυπηρετεί ακόμη την παραδοσιακή εκδοχή της πρόσβασης των προσκυνητών στη γιορτή του Αη Γιώργη.
    Διακλαδίζεται προς άλλα πανάρχαια δρομολόγια που κάνουμε και σήμερα. Πχ από Αη Γιώργη προς Αν.Αλογόπετρα (Ζάστανη), διαδρομή που αγαπούν οι Χασιώτες, ή προς Αλογόπετρα-Ταμίλθι κλπ.
    Ορειβατικά είναι μια από τις πιο γνωστές, και, συνδέεται με άλλες ενδιαφέρουσες διαδρομές δίνοντας μεγάλα δρομολόγια προς σημαντικά τοπονύμια, πχ προς την Κυρά, την Αγ.Τριάδα, το Σπήλαιο του Πανός, το Μαυρόρεμα, την Γκούρα, την Αγ.Μαρίνα στο Βράχο, το Βούντημα, το Λημικό, την Πλατάνα-Σκίπιζα, κλπ. Γενικά, η ανάβαση αυτή μπορεί να συνδεθεί με οτιδήποτε προς την κεντρική ή βόρεια ή δυτική Πάρνηθα.


Στοιχεία

Ανάβαση. 

Μετόχι - Αη Γιώργης
Ζώνη ύψους  :  490 - 860
ΥΔm  : +370
Απόσταση  :  5.300μ
ΩΠ  : 2ω26λ  
Συντ.Δυσκολίας  :  6,6/10 

Αμυγδαλέζα - Αη Γιώργης
Ζώνη ύψους  :  370 - 860
ΥΔm  : +490
Απόσταση  :  4.500μ
ΩΠ  : 2ω29λ
Συντ.Δυσκολίας  :  7,4/10



Διάφορα

Όσον αφορά την αρχή από Αμυγδαλέζα, στην περίπτωση που κάποιος πάει με δικό του αυτοκίνητο, όταν ο καιρός είναι βροχερός χρειάζεται προσοχή στο που θα το σταθμεύσει. Κοιτώντας τριγύρω, βλέπουμε οτι η περιοχή της Αμυγδαλέζας έχει ένα κύριο άξονα σαν πολύ πλατύ άδεντρο ρέμα με άσπρα χώματα που κατεβαίνει μέχρι την άσφαλτο. Όταν λοιπόν o καιρός είναι ή προμηνύεται βροχερός, δεν είναι καλό να παρκάρει κάποιος σε αυτόν τον άξονα, ούτε στο αντίστοιχο κομμάτι της ασφάλτου, αλλά σε κάποιο σημείο δίπλα στο δασωμένο κομμάτι της περιοχής.

Κάθετα στη διαδρομή κατεβαίνουν διάφορα δρομολόγια ποδηλατών βουνού, όπου γίνονται και καταβάσεις με ταχύτητα, στην περιοχή ανάμεσα Μετόχι και ρέμα Αγίου Γεωργίου μέχρι και κάτω στην Αμυγδαλέζα, χρησιμοποιώντας παλιές υπάρχουσες παρακάμψεις μονοπατιών ή κάποιες που ανοίχτηκαν ειδικά για το σκοπό αυτό.



Χάρτες

  ► Η διαδρομή σε αρχείο gpx, για κινητά ή συσκευές με πρόγραμμα ή app GPS

  ► Η διαδρομή σε αρχείο kmz, για πρόγραμμα ή app Google Earth

Γραμμές:
 Καφέ     Τμήμα χωματόδρομου
 Μαύρη     Γενικά βατό ορεινό μονοπάτι και σημασμένο.


___
   Βλέπε στα "Χρήσιμα" την πρόβλεψη και την κατάσταση του καιρού, από κάμερες και σταθμούς σχετικούς με την περιοχή της διαδρομής.
   Βλέπε  "Ο καιρός στο... " - χάρτης σημείων καιρού

   Οι κανόνες στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας