Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Καταγραφή της απάτητης ελληνικής φύσης, GGTO

3 Σεπ 2015   


Προ δύο ετών η Google εγκαινίασε πρόγραμμα δανεισμού, μέσω του οποίου παρέχονται σε «εξερευνητές» οι κάμερες που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα του Street View, ήδη προσαρμοσμένες πάνω σε ορειβατικά σακίδια.

Περιβάλλον, πεζοπορία και πολιτισμός συναντούν την τεχνολογία σε ένα πρωτοποριακό διαδραστικό ντοκιμαντέρ, με τα εργαλεία της Google να κάνουν το αποτέλεσμα, εκτός από θεαματικό, εξαιρετικά ενδιαφέρον. Αυτό τουλάχιστον μας μαθαίνει η τετραμελής ομάδα με επικεφαλής τον Στέλιο Μαυροδόντη, υπεύθυνο της παραγωγής Εpsilon 4 (E4), μέσα από τη συνεργασία της με τo Google Trekker Program.

Πριν από δύο χρόνια η Google εγκαινίασε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα δανεισμού, μέσου του οποίου παρέχονται σε «εξερευνητές» οι κάμερες που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα του Street View (εργαλείο των χαρτών της Google), ήδη προσαρμοσμένες πάνω σε ορειβατικά σακίδια, τα Trekkers. Ετσι με μια απλή αίτηση, οργανισμοί ή πανεπιστημικά κέντρα που γνωρίζουν ένα μονοπάτι, ένα ποτάμι ή ένα φαράγγι μπορούν πλέον να το χαρτογραφήσουν.

Η Ελλάδα ήταν η

56η χώρα που εντάχθηκε στο Street View τον Ιούνιο του 2014, ενώ από τον Μάρτιο του 2015 η πλατφόρμα εμπλουτίζεται με νέες φωτογραφίες και ειδικές συλλογές, όπως διευκρίνισε στην «Κ» ο υπεύθυνος των ειδικών προγραμμάτων της Google, Σβεν Τρεσπ. Ο στόχος, σύμφωνα με τον κ. Τρεσπ, είναι να προσφερθεί στους χρήστες η δυνατότητα της εικονικής επίσκεψης σε μέρη ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας ανά τον κόσμο. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα μέσω του Trekker έχουν χαρτογραφηθεί και είναι διαθέσιμα διαδικτυακά τα Μετέωρα, η λιμνοθάλασσα Μπάλος στις ακτές της Κρήτης, αλλά και το Φαράγγι της Σαμαριάς.

Τι σχέση μπορεί να έχει όμως η ομάδα παραγωγής του κ. Μαυροδόντη με το Street View Trekker, ένα σακίδιο πλάτης εξοπλισμένο με μία κάμερα; Αποτελεί μέρος μιας περιβαλλοντικής εκστρατείας, της πρωτοβουλίας Ε4 με επίκεντρο την πεζοπορία στην Ελλάδα, η οποία υποστηρίζεται από τη WWF, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (EOT), την UNESCO, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πεζοπορίας και την Πανευρωπαϊκή Ενωση Πεζοπορίας. Το Ε4 είναι η κωδική ονομασία του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού μονοπατιού, που ξεκινάει από την Ισπανία και καταλήγει στην Κύπρο μέσα από τα ελληνικά βουνά. Το πεζοπορικό μονοπάτι διασχίζει όλη την Ευρώπη και σύμφωνα με τον κ. Μαυροδόντη, ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται το σημαντικότερο -ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας -και ομορφότερο τμήμα του μονοπατιού, δυστυχώς είναι εντελώς εγκαταλελειμμένο.

Στο πλαίσιο της παραγωγής του πρώτου στη χώρα διαδραστικού διαδικτυακού ντοκιμαντέρ, πρωτοποριακής τεχνολογίας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι και στην περιβαλλοντική επιβάρυνση, η ομάδα του κ. Μαυροδόντη επέλεξε με το Trekker της Google να χαρτογραφήσει το συμβολικό μονοπάτι, 1.800 χιλιομέτρων και να αναδείξει τα πιο σημαντικά τμήματά του μέσα στα οποία είναι και ο Ολυμπος. «Θεωρήσαμε ότι θα είναι μια στρατηγική συνεργασία με την Google να μπορούσαμε να φέρουμε στην Ελλάδα το Trekker, να το χρησιμοποιήσουμε χαρτογραφώντας τα μεγαλύτερα τμήματα του μονοπατιού και να επικοινωνήσουμε τον πλούτο της χώρας σε σχέση με την πεζοπορία», λέει στην «Κ» ο κ. Μαυροδόντης. «Το Trekker είναι το μόνο ευέλικτο μέσο που μπορεί να προσφέρει μια τρισδιάστατη εικονική περιήγηση “μιας άλλης Ελλάδας” και να εμπνεύσει. Μέσω του Trekker επιτυγχάνεται η πρόθεση των δημιουργών του ιδιαίτερου ντοκιμαντέρ να μετατρέψουν την παθητική στάση του θεατή σε ενεργητική με την εμπλοκή του στο φυσικό περιβάλλον. «Θα δει ψηφιακά μια μοναδική μορφολογία που επιτρέπει τη θέαση ενός χιονισμένου βουνού και της θάλασσας από ύψος 2.700 μέτρων», περιγράφει στην «Κ» ο κ. Μαυροδόντης για την εμπειρία της χαρτογράφησης στον Ολυμπο.

Παράλληλα, ο κ. Μαυροδόντης σημειώνει ότι ο στόχος αυτής της ιδιαίτερης ψηφιοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος είναι να ενισχύσουν το πιο ανερχόμενο είδος τουρισμού παγκοσμίως, αυτό της δράσης (adventure tourism). Σύμφωνα με τον κ. Μαυροδόντη, πρόκειται για τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τομέα του τουρισμού και μέσα σε λίγα χρόνια αναμένεται να ξεπεράσει τον συμβατικό τουρισμό. Ο κ. Μαυροδόντης αντικρούει το ενδεχόμενο η χαρτογράφηση να λειτουργεί ανασταλτικά και να μη συμβάλλει στην αύξηση του τουρισμού, δηλώνοντας ότι η πρόσβαση σε αυτές τις εικόνες περισσότερο ενεργοποιεί τον επισκέπτη παρά τον αποτρέπει.


Και πλατφόρμα για τον ελληνικό τουρισμό 

Παράλληλα με το Trekker «τρέχει» ακόμη ένα πρόγραμμα της Google, το Grow Greece Tourism Online (GGTO). Διότι, όπως λέει ο κ. Τρεσπ, δεν αρκεί η χαρτογράφηση μέσω του προγράμματος δανεισμού Trekker ενός τόπου με αναγνωρισμένη από την UNESCO πολιτιστική αξία, σημασία έχει η δημοφιλία του στoν κολοσσό των μηχανών αναζήτησης.

Ο υπεύθυνος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Google σε Ελλάδα και Ιταλία, Κλάουντιο Μποντεβέντε, σημείωσε στην «Κ» ότι στο πλαίσιο του GGTO, πέρα από την εκπαίδευση τοπικών επιχειρήσεων στη χρήση ψηφιακών μέσων για τη βελτίωση της διαδικτυακής τους παρουσίας, η Google καλείται να διοχετεύσει περισσότερο ψηφιακό υλικό από την Ελλάδα διαδικτυακά. «Οσο ευρύτερο περιεχόμενο προσφέρουμε για μια χώρα τόσο περισσότερo αυξάνουμε την τουριστική της δραστηριότητα».

Παράλληλα, ο κ. Μοντεβέρντε σημειώνει ότι μεγάλο πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις είναι η δωρεάν ενσωμάτωση εικόνων του Street View στην ιστοσελίδα τους. «Εικόνες της γύρω περιοχής με ιστορικό, πολιτιστικό, ακόμα και γεωφυσικό ενδιαφέρον διαφημίζουν καλύτερα τις επιχειρήσεις και ο ενδιαφερόμενος έχει πλήρη ενημέρωση για τον τόπο που επιθυμεί να επισκεφθεί». Ενδεικτικά, από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι σήμερα, μέσω εκδηλώσεων, το GGTO έχει εκπαιδεύσει περίπου 3.000 επιχειρήσεις με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις βρήκαν το περιεχόμενό τους ωφέλιμο για την ανάπτυξή τους, ενώ οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες δήλωσαν πως θα εντείνουν τη χρήση του Διαδικτύου για την προβολή τους.


_
Πηγή: kathimerini.gr /ρεπορταζ: ΕΥΑ ΤΟΜΑΡΑ
βλ. και: parnitha.blogspot.gr "Μονοπάτι της Πάρνηθας στο In Street View"
 

No comments: